Dinozorları yok eden asteroid ve dev tsunaminin izleri 66 milyon yıl sonra belgelendi

66 milyon yıl önce Meksika'nın Yucatán Yarımadası yakınlarındaki sulara çarpan dev asteoridin yarattığı 15 km. yüksekliğindeki tsunaminin fosilleşmiş mega dalgaları görüntülendi.

Dinozorları yok eden asteroid ve dev tsunaminin izleri 66 milyon yıl sonra belgelendi

66 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroidin Kuzey Amerika‘da neden olduğu 1.5 kilometre yüksekliğinde tsunaminin fosilleşmiş kalıntıları ilk kez görüntülendi. 

Louisiana eyaletinde gözlemlenebilen tortuların içinde gömülü olan dalgalar, Louisiana Üniversitesi‘nden bilim insanları tarafından sismik görüntüleme yoluyla kayıtlara geçirildi.

Earth & Planetary Science Letters adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, sismik görüntülemeyi kullanan uzmanların, çarpmanın meydana geldiği yüzeyin 1,5 kilometre altındaki toprağı incelemesi sonucunda, bir kilometre aralıklara sahip ve 15 metre yüksekliğe sahip fosilleşmiş dalgalar buldukları kaydedildi.

Araştırmacılar, bu dalgaların kıyıya yaklaştıkça 60 metre derinliğindeki sulara çarptığını; dalgaların yönünün de önceki çalışmalarla tutarlı olduğunu belirtti.

Çalışmanın yazarı Gary Kinsland, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dünya 66 milyon yıl önce büyük asteroit çarpması nedeniyle 11 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Sular, o kadar derindi ki, 1,5 kilometre yüksekliğinde bir tsunami meydana geldi ve önüne çıkan her şeyi götürdü” dedi.

Araştırmacılar, çarpışmanın ardından deniz yaşamının karaya, kara yaşamının ise denize taşındığını ve bu süreçte milyonlarca canlının öldüğünü  söyledi.

Yıllardır araştırılıyor

Bilim insanları, asteroidin Meksika‘daki Yucatán Yarımadası‘na çarpmasının sonuçlarının izlerini bulmak da dahil olmak üzere, bu yok olma düzeyindeki olayın kanıtlarını ortaya çıkarmak için yıllardır araştırma yapıyor.

Çarpışmanın ardından, çarpma bölgesinden binlerce kilometre öteye gelgit dalgaları gönderen dev bir tsunaminin yanı sıra, devasa orman yangınları çıktı ve dünyayı saran toz bulutları oluştu.

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER