Akbelenliler, bayramı ormanda nöbet tutarak geçiriyorlar: "Ormanlarımızı kurtarırsak asıl bayramı o zaman yapacağız"

"Nefesimiz yettiğince doğa nöbetini sürdüreceğiz"

Akbelenliler, bayramı ormanda nöbet tutarak geçiriyorlar: "Ormanlarımızı kurtarırsak asıl bayramı o zaman yapacağız"

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen ormanlarında çam ağaçlarının maden için kesilmesine tepki gösteren ve kesimi durduran köylüler, bayramın birinci gününü nöbet tutarak geçirdiler. İkizköy'de yaşayan üç çocuk annesi Aytaç Yakar, "Nefesimiz yettiğince doğa nöbetini sürdüreceğiz. Ormanlarımızı kurtarırsak asıl bayramı o zaman yapacağız" dedi.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre; Muğla'nın Milas ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki İkizköy sınırları içerisindeki Akbelen ormanlarında 700 dönümlük alandaki asırlık çam ağaçlarının maden ocağı için kesilmeye başlanmasının ardından üç gün önce çadır tutarak ormanlık alan girişinde nöbete başlayan İkizköylülere sivil toplum örgütlerinden destek geldi.

Ormanın farklı bölgelerinde nöbet tutuyorlar

Bayramın birinci gününde köy ve ormanlık alanın girişine kurdukları çadırları terk etmeyen köylüler, ormanın çeşitli bölgelerine dağılarak farklı yerlerden gelebilecek kesim işçilerine engel olmak için 10 ayrı noktada nöbet tutmaya başladılar.

İkizköylü kadınların başlattığı mücadeleye destek veren Ekoloji Birliği Kadın Meclisi üyeleri ile "Donkişot Osman" lakaplı ünlü çevreci ve aktivist Osman Akkuş da köylülere destek verdi. CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, İkizköy'e gelerek her türlü hukuk mücadelesinde destek olacağını söyledi. Tanal "Muğla'daki kömürün gerçek bedelini Muğlalılar zeytinlikleri, ormanları, sağlıkları ve yaşam alanlarıyla ödüyor. Ormanın yok edilmemesi için köylülerimizin yaşamlarını sürdürebilmeleri için her türlü desteği vereceğiz" dedi.

"Ormanlarımızı kurtarırsak asıl bayramı o zaman yapacağız"

İkizköy'de yaşayan evli ve üç çocuk annesi 52  yaşındaki Aytaç Yakar, "Aylardır verdiğimiz mücadelede nihayet Türkiye'ye sisimizi duyurmayı başardık. Birkaç gündür köyümüze ve ormanlarımıza yoğun destek var. Biz zaten mücadelemizi veriyoruz. Bayramda da buradan ayrılmadık. Ormanda ve ormanın çeşitli bölgelerinde kesimi engellemek için nöbete başladık, nefesimiz yettiğince doğa nöbetini sürdüreceğiz. Bu ormanlar sadece bizim değil; ülkemizin, dünyanın ormanları. Ciğerlerimizi söküp atarsak nasıl nefes alacağız, nasıl yaşayacağız? Sesimizi hükümetin de ve bakanların da duymasını istiyoruz. Ormanlarımızı kurtarırsak asıl bayramı o zaman yapacağız" dedi.

Bilirkişi Akbelen Ormanı'nda keşif yapacak

İkizköy Çevre Platformu Sözcüsü Deniz Gümüşel ise yaptığı açıklamada, 30 Temmuz 2021 tarihinde saat 11.30'da bilirkişi heyetinin Akbelen Ormanı'nda  keşif yapacağını belirterek, "Muğla 1. İdare Bölge Mahkemesi KARDOK Derneği'nin, OGM ve Tarım Orman Bakanlığına karşı açtığı, Akbelen Ormanı'nın YK Enerji'ye verdiği açık ocak maden işletme izninin iptali davasında keşif yapılacak. Buradan bir gün bile ayrılmayacağız, her bir ağacı tek tek koruyacağız. Ay sonunda açmış olduğumuz ÇED davasının ilk bilirkişi heyeti buraya gelerek gerçekleri görecek. Orman mahkeme sonucunu beklemeden asırlık ağaçları kesmeye başlamıştı, engel olduk. Bize destekte artıyor, destek arttıkça direncimizde artıyor" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2021, 03:02

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER