TARIM

Ay sonuna kadar oluşacak yağışlar Buğday rekoltesini belirleyecek
Sonbahar ve kışın ardından bahar aylarında da yeterli yağış oluşmazken, Türkiye genelinde bu ay düşecek yağış, özellikle buğday rekoltesinde belirleyici olacak.

Susuz tarımda Konya'da umutlar yeşerdi
Konya Ovası'na kuraklık tehlikesine karşı susuz tarım için ekilen ata tohumu olan 'Sorgül' buğdayı, filizlenip büyümeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait 40 dekarlık alana bu yıl deneme amaçlı ekilen 'Sorgül' buğdayından verim alınırsa, yapılacak teknik çalışmaların ardından ekimin ova geneline yayılması planlanıyor.

Çiftçide zeytinden sonra şimdi de firik buğdayı endişesi!
Yerli çiftçi firik buğdayın toptan kilo fiyatını 11 TL'den satmaya hazırlanırken, kaçak olarak Afrin'den getirilen temizlenmiş, işlenmiş ve paketlenmiş firik buğdayı kilosu 7 TL'den piyasaya sürülüyor.

Tarımda kuraklık riski : 2 milyon tonluk kayıp bekleniyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarım üretimindeki kuraklık riski ile ilgili çarpıcı bir rapor açıkladı. Kuraklık risk tahmin raporuna göre, sulama probleminin artmasıyla birlikte çiftçi ne ekeceğine karar veremedi. Kuraklıktan en çok etkilenen buğdayın ise rekoltesinde geçen yıla göre 2 milyon ton kayıp olacağı belirtildi.

Yeterince sulanamayan buğdaylar erkenden baş verdi
Denizli'de yağışların yetersizliği, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Vali Recep Yazıcıoğlu Barajı etrafında bulunan tarım arazilerine ekilen arpa ve buğdayların boyları uzamadan baş verdi. Mahallede bulunan çiftçiler 2020 yılında başlayan korona virüs salgını ile birlikte zorluk yaşadıklarını ve 2021 yılı Nisan ayında bekledikleri yağışların olmadığını belirtti.

Topraksız tarım için Hatay'da ilk sera kuruldu
Hatay Büyükşehir Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından yürütülen “SİEU Green” projesi kapsamında hidroponik (topraksız tarım) ile akuaponik (sucul yetiştiricilik) sisteminin entegrasyonu ile bitkisel üretim yapılacak.

'Beyaz altın' Araban sarımsağında hasat heyecanı
UNESCO'nun dünyaca ünlü mutfağıyla gastronomide "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'in coğrafi işaretli Araban sarımsağının hasadına başlandı.

2 bin çeşit arasından 'tescillenecek' buğdaylar çiftçiye sunulacak
SİVAS Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nce farklı ülkelerden temin edilip ekimi yapılan 2 bin farklı tescil adayı buğday örneklerinin adaptasyon koşullarına bakılarak, bölgeye uygunluğu denetlenecek. Aralarından seçilecek verimli ürünler melezleme çalışması ile çiftçilerin hizmetine sunulacak.