Marmara, eş zamanlı olarak birçok sorun yaşıyor. Hem deniz suyu sıcaklıkları artıyor hem kirliliğin önüne geçilemiyor. Son 30 metrede oksijenin olmaması denizanası gibi bazı türlerde popülasyon artışı yapıyor. Peki, Marmara Denizi ölüyor mu? Detaylar haberimizde…
Marmara Denizi’nin derinliklerindeki yaşam tehlike altında. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, özellikle alt tabakalardaki oksijen oranının endişe verici seviyelere gerilediğine dikkat çekti. Gazioğlu yakın bir dönemde, Marmara’nın dip noktalarında oksijen azlığı nedeniyle yaşamın sona erebileceği konusunda uyardı.
Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi’ndeki müsilajın bitmediğini belirterek; “Her an yeniden ortaya çıkabilir. Denizdeki alg patlamalarının çoğalması ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor" dedi.
Küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları, nisan ve mayısta aylık bazda 1850'den beri en yüksek seviyesine ulaşırken, El-Nino'nun etkisiyle bu yıl sıcaklık değerlerinde yeni rekorlar görülebileceği bildirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, her yıl sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde mevsimsel koşullar sonucu ortaya çıkan ve Körfez’in sığ bölgelerinde biriken deniz marulları ve kırmızı alglerin temizlenmesi için çalışmalara başladı.
Türkiye'de deniz suyundaki sıcaklıkları iklim değişikliğiyle birlikte arttı. Atmosferde yaklaşık 1,1 derece bir ısınmaya karşılık denizlerde 1 derece civarında bir sıcaklık artışı oldu.
Tarımsal balık üretiminde son yıllarda yaşanan artış, Türkiye’ye üst sıralara taşıdı. Alabalık üretiminde Türkiye, İran’ın ardından dünyanın ikinci büyük üreticisi haline geldi. 2022 üretimi 190 bin tonu aştı. Dünyadaki alabalığın yüzde 16’sını tek başına Türkiye üretiyor.