Avusturya Gaz Kesintilerinin Ardından Kömüre Dönüş Yapabilir

Ülke gaz kesintileri nedeniyle 2020’de sonlandırdığı kömürden enerji üretimine dönüşü planlıyor. 

Avusturya Gaz Kesintilerinin Ardından Kömüre Dönüş Yapabilir

Rus Gazprom, Pazar günü yaptığı açıklamada, Avusturya’nın art arda dördüncü kez, daha az gaz alacağını duyurdu.

Avusturya, Rus gaz ithalatına büyük ölçüde bağımlı. Avusturya hükümeti, Kremlin’den gelen fosil yakıt tedarikinin giderek daha da zorlaşmasıyla birlikte, kışa girerken gaz depolama seviyelerinin yüksek olmasını sağlamak için çok sayıda girişimde bulundu.

Şansölye Karl, “Avusturya, diğer ülkelere göre yüksek depolama kapasitesine sahip. Depolama tesislerimizde bütün bir yılın tüketimini depolayabiliyoruz. Şu ana kadar depolama miktarları plana göre gidiyor” dedi.

Avusturya, AB’ye bakıldığında, kişi başına ikinci en büyük gaz depolama kapasitesine sahip ülke konumunda. Avusturya hükümeti, bu alanları önümüzdeki kıştan önce doldurmak için Pazar günü geç saatlerde yaptığı acil toplantının ardından bir dizi önlem kararı aldı.

Yaklaşık üçte birinin Rusya dışından gelmesi gereken 20 terawatt saatlik gaz alımları için 6,6 milyar euro sağlanacak. En önemlisi, Styria’daki kapatılan kömürlü termik santral Mellach yeniden etkinleştirilecek ve acil durumlar için kömürle çalıştırılacak.

Avusturya, Nisan 2020’de santralın kapanmasıyla birlikte kömürden çıkışı zafer olarak nitelendirmişti.

Santral şimdilik “acil” durumlarda çalıştırılacak. Almanya ise önümüzdeki kış gaz tasarrufu yapabilmek adına kömürden ekstra elektrik üretmeyi hedefliyor. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER