Gençler Avrupa Devletlerine Fosil Yakıt Anlaşması Nedeniyle Dava Açıyor

5 davacı, hükümetlerinin petrol ve gaz şirketlerini koruyan enerji anlaşmasından çıkmasını istiyor. 

Gençler Avrupa Devletlerine Fosil Yakıt Anlaşması Nedeniyle Dava Açıyor

İklim krizinin genç kurbanları, fosil yakıt yatırımcılarını koruyan bir enerji anlaşmasına karşı Avrupa’nın en yüksek insan hakları mahkemesinde yasal işlem başlatıyor.

Başlangıçta Sovyetler Birliği’nin eski üyelerinin enerji sektörü yatırımlarını desteklemek için hazırlanan Enerji Şartı Anlaşması (Energy Charter Treaty-ECT), yatırımcıların, ülkeleri yatırımlarına zarar veren politikaları nedeniyle dava etmelerine izin veriyor. Kampanyacılar tarafından da bu durum, iklim eyleminin önünde bir engel olarak tanımlanıyor.

17 ila 31 yaş arasında olan davacılar, bilim insanlarının iklim değişikliği nedeniyle daha olası hale geldiğini söylediği şiddetli yağmurların etkisini gösterdiği Almanya ve Belçika da dahil olmak üzere son ilgili felaketlerden etkilenen ülkeleri temsil ediyor.

Davacılar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden, ECT’nin iklim değişikliğiyle mücadelede yarattığı engelleri kaldırmasını ve böylece haklarını korumasını isteyecek.

Dava, tümü ECT imzacısı olan Avusturya, Belçika, Kıbrıs, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, İsveç, İsviçre ve İngiltere’yi hedef alıyor.

Davacılardan biri olan 17 yaşındaki öğrenci Julia yaptığı açıklamada, “Hükümetler hâlâ fosil yakıt endüstrisinin kârlarını insan haklarının önüne koyuyor. Ancak iklim değişikliği şiddetleniyor ve her geçen gün daha fazla hayatı etkiliyor” dedi.

ECT’de 50’den fazla imzacı şu anda reformlar için müzakere ediyor ancak müzakerelerde ilerleme kaydedilmediği için AB ülkelerinin anlaşmadan ayrılma olasılığı arttı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER