AB Yeşil Badanayla Mücadele için Harekete Geçti

AB Yeşil Badanayla Mücadele için Harekete Geçti

Avrupa Parlamentosu, AB’nin büyük şirketler için 2024’ten itibaren kurumsal sürdürülebilirlik raporlama gereksinimleri konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

Sürdürülebilirlik konusunda çalışan düzenleyiciler, “yeşil badana” yapan veya yatırımcılardan finansman sağlamak için abartılı iklim dostu iddialarda bulunan şirketler hakkında daha fazla endişe duymaya başladı.

Parlamentonun hukuk işleri komitesi yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetlerinin üyelerinin büyük şirketler için yeni raporlama kuralları konusunda hazırlık niteliğinde bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu: “Anlaşma, yeşil badanayı sona erdirmeyi ve küresel düzeyde sürdürülebilirlik raporlama standartları için temel oluşturmayı amaçlıyor.”

250’den fazla çalışanı ve 40 milyon euro cirosu olan şirketler, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) risklerinin, fırsatlarının ve faaliyetlerinin çevre ve insanlar üzerindeki etkisini açıklamak zorunda kalacak.

Komite, bazı küçük şirketlerin ise 2028 yılına kadar vazgeçebilecekleri daha hafif bir raporlama standartlarına tabi olacağını söyledi.

Parlamento müzakerelerini yöneten Pascal Durand, “Bundan sonra temiz insan hakları siciline sahip olmak, temiz bir bilançoya sahip olmak kadar önemli olacak” dedi.

Durand, duyuruların dışarıdan denetlenmesi gerektiğini, mali alanda denetime hakim olan PwC, EY, KPMG ve Deloitte gibi yeni oyuncuların bu hizmeti sunması için kuralların yer açtığını söyledi.

Bu kurallar, yeşil bir yatırımı neyin oluşturduğuna ilişkin bir “taksonomi” ve iklim açısından nötr bir ekonomiye geçişe yardımcı olmak için varlık yöneticilerine yönelik ESG açıklamalarını içeren bir paketin parçası.

Salı günkü anlaşmanın onaylanması için AB ülkeleri ve parlamento tarafından resmi bir oylama gerekiyor. Komite, AB’nin küresel sürdürülebilirlik raporlama standartlarını belirlemede öncü olmaya hazır olduğunu söyledi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER