G7 Liderleri Toplanıyor: İklim Krizine Dair Hangi Kararların Alınması Bekleniyor?

26-28 Haziran tarihleri arasında bir araya gelecek G7 liderlerinin, küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlandırmak için önemli adımlar atması elzem.

G7 Liderleri Toplanıyor: İklim Krizine Dair Hangi Kararların Alınması Bekleniyor?

Küresel kriz derinleşirken G7 grubunun liderleri, Pazar gününden itibaren Almanya’da buluşuyor. 26-28 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek G7 toplantısına AB, İngiltere, ABD, İtalya, Fransa, Almanya, Kanada ve Japonya’nın yanı sıra, Arjantin, Hindistan, Endonezya, Senegal, Güney Afrika ve Ukrayna da davet edildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, enerji fiyatlarının yükselmesine neden oldu, gıda ve gübre kıtlıklarını şiddetlendirdi. Aynı zamanda iklim krizi insanlara, Çin’deki sellerden Avrupa’daki kavurucu sıcaklara ve Afrika’da artan kıtlığa kadar doğaya ve ekonomilere zarar vermeye devam etti.

G7 zirvesinde bir araya gelecek liderlere seslenen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, liderlerin ilk görevinin, insanları açık ve mevcut tehlikelerden korumak olduğunu hatırlatırken, “Fosil yakıt üreticilerinin ve finansörlerinin insanlığı boğazından yakaladığı bir dünyada kapana kısılmış gibiyiz” dedi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, iklimi G7 gündeminin üst sıralarında tutacağını söyledi; Rusya’nın doğalgazla finanse edilen savaşı göz önüne alarak fosil yakıtlardan vazgeçmenin daha da önemli olduğunu savundu.

Mayıs ayının sonunda G7 iklim bakanları, net bir kömürden çıkış tarihi belirlemeden, elektrik sektörünü 2035 yılına kadar karbondan arındırma konusunda anlaştılar. Japonya, 2022 yılı sonuna kadar doğrudan uluslararası fosil yakıt finansmanını sonlandıracağını ve 2025 yılına kadar fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırmayı yeniden taahhüt ederek G7’nin geri kalanına katıldı, ancak taahhüdü yerine getirmenin özel koşullara tabi olduğunu söyledi.

Bakanlar ayrıca 2030 yılına kadar karayolu sektörünün karbondan büyük ölçüde arındırılması konusunda anlaştılar. Doğa koruma konusunda, Bakanlar finansal akışları önemli ölçüde artırmayı ve ormansızlaşmanın düzenlenmesine yönelik politikaları gözden geçirmeyi taahhüt ettiler.

Uzmanlara göre G7 liderleri iki konuda sınav verecek:

  • Hükümetler tarafından belirlenen taahhütleri ve eylemleri geliştirecek ve COP26 anlaşmalarını yerine getirmeye mi başlayacaklar yoksa vazgeçip 1.5 derecelik ısınmayı önleme çabalarını baltalayacaklar mı? G7’den özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı ve kömürden çıkış konusunda net taahhütler bekleniyor.
  • Endüstriyel tarımı destekleyerek ve biyoyakıt kullanarak mı küresel gıda kriziyle mücadele edecekler yoksa dünyanın sağlıklı beslenmesini sağlamak için yeni ve kanıtlanmış sürdürülebilir gıda sistemlerinin temellerini mi atacaklar?

Climate Analytics CEO’su Bill Hare ise G7 liderlerinin açıklamasında doğalgazın önemli bir konu olacağına dair artan sinyaller olduğunu belirtirken, “Duyduklarıma dayanarak buna ‘Gaz 7’ demeye karar verdim” şeklinde konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER