Muğla’da kamu mallarının özelleştirilmesine tepki: Muğla cennet kalsın

Resmi Gazete’de 9 Temmuz’da yayımlanan özelleştirme kararlarına karşı bir araya gelen Akyakalılar, özelleştirmelere ve çevre talanına karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.

Muğla’da kamu mallarının özelleştirilmesine tepki: Muğla cennet kalsın

Muğla Akyaka’da, çevre örgütleri, odalar, siyasi partiler ve Akyakalılar, 9 Temmuz'da Resmi Gazete’de yayımlanan özelleştirme kararlarına karşı bir araya gelerek toplantı düzenledi.

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) çağrısıyla yapılan toplantıya Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik İşleri Dairesi, Muğla Barosu Çevre Komisyonu, Şehir Plancıları Odası, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Akdeniz Koruma Derneği, Gökova-Akyaka’yı Sevenler Derneği, Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği, Akyaka Kültür Sanat Derneği, Memleket Partisi, CHP, HDP, EMEP, TİP, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay da katıldı.

Toplantıda 9 Temmuz’da Resmi Gazete'de yayımlanan özelleştirme kararları, yürütmesi durdurulan Akyaka İmar Planı Revizyonu, 2020 yılında onaylanan ancak hâlâ uygulamaya alınmayan Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi (Gökova ÖÇKB) Yönetim Planı üzerine konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda, Muğla’nın doğasının ve kamusal alanlarının saldırı altında olduğunu söylenirken, bu saldırılara karşı ortak mücadele etmenin önemine vurgu yapıldı.

KAMUYA AİT 9 ADET TAŞINMAZ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDI

Akyaka, 1988 yılında “Akdeniz’i Koruma Bölgesi” ilan edilen Barselona Sözleşmesi'ne Bakanlar Kurulu kararıyla imza altına alınan yerler arasında yer alıyor. “Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi” özel koruma altına alınmasına rağmen proje hayata geçirilmedi. 2014 yılında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sınır ve statülerini yeniden çizmek üzere gayrimenkul şirketlerine çalışmayı ihale ederek bölge halkına ve kamuoyuna bilgi vermeksizin yeni bir çalışma başlattı.

Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlattığı yeniden revize planlarına karşı MUÇEP öncülüğünde dava açıldı ve kazanıldı. Buna karşın 9 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Gökova Özel Koruma Bölgesi'nde kamuya ait dokuz adet taşınmaz gayrimenkul özelleştirme kapsamına alındı.

"GÖKOVA DERHAL ÖZEL KORUMA ALTINA ALINSIN"

Toplantıda söz alan MUÇEP Akyaka Gökova Sözcüsü Serdar Denktaş, Gökova’nın derhal özel koruma altına alınmasının önemine değinerek, “Revize planları paydaşların ve bakanlığın ortak katılımıyla gerçekleştirilmelidir” dedi. Denktaş, “Özelleştirilme kararları derhal geri alınmalı, özelleştirilme kararlarına karşı bir kent savunması oluşturmak gereklidir” diye ekledi.

"HALKA AÇILMASI GEREKEN KAMU ALANLARI RANTA AÇILIYOR"

Prof. Ali Fuat Doğu ise Gökova revize planının açılan davayla geri alındığını, bu hukuki kazanımın önemli olduğunu ifade etti. Akyaka’nın özelleştirme kararıyla baskı altında olduğunu, özel korunması, halka açılması gereken kamu alanlarının ranta açılacağını belirten Doğu, “Bir minibüse 12 yerine 48 kişi bindirilemez, her zaman yeni revize planları bakanlık tarafından hazırlanmakta, buna karşı hazırlıklı olmak gerekir” dedi.

"ÖZELLEŞTİRMELERE KARŞI BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ"

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay da Muğla’nın uzun zamandır iktidarın tehdidi altında olduğunu, buna karşı uzun süredir mücadele yürüttüklerini söyleyerek, “Özelleştirilmelere karşı muhalefet kesiminin birlikte hareket etmesi gereklidir” diye konuştu.

"BİRLEŞİK MÜCADELE ZORUNLUDUR"

Emek Partisi Muğla İl örgütü adına konuşan Döndü Taka Çınar ise özelleştirmelere karşı ülkenin her yerinde gerçekleştirilen mücadelenin birleştirilmesinin önemine değinerek, “Ancak birleşik bir mücadele ile sonuç alınabilir” dedi.

Toplantıya katılan, HDP, TİP ve Memleket Partisi temsilcileri de MUÇEP’in alacağı kararlar doğrultusunda daha geniş bir platform olarak birlikte mücadelenin önemine değindi.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2021, 04:33

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER