Bilinen tek sıcakkanlı balık olan Opah balığı, ABD’de karaya vurdu

Parlak kral balığı olarak da bilinen bu türün karaya oturmasının alışıldık bir durum olmadığını ifade eden uzmanlar, iklim krizi nedeniyle bu durumun yaşanmış olabileceğini belirtti.

Bilinen tek sıcakkanlı balık olan Opah balığı, ABD’de karaya vurdu
21 Temmuz 2021 Çarşamba 08:00

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Oregon eyaletindeki kıyıya ilk defa nadir rastlanan bir balık türü olan Opah balığı vurdu.

Balığın incelenmek üzere dondurulduğu kaydedildi.

İklim krizi nedeniyle yaşandığı tahmin ediliyor

Uzmanlar, yaklaşık bir metre uzunluğunda ve 50 kilo ağırlığındaki balığın okyanus sularının ısınması sebebiyle kıyıya geldiğini belirtti.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Kurumu’ndan (NOAA) biyolog Heidi Dewar ise, balığın karaya oturmasının alışıldık bir durum olmadığını ifade ederek, bu durumun iklim krizinin etkisiyle yaşanmış olabileceğine işaret etti.

Dewar, “Okyanus sıcaklıkları arttıkça bazı deniz organizmalarının kuzeye doğru hareket ettiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı ve yeterli veri olmadan, bir Opah’ın karaya oturmasının nedenini açıklamanın zor olduğunu belirtti.

En son 2014’te fotoğraflanmıştı

Opah balığı, en son balıkçılık araştırması sırasında 2014 yılında tesadüfen fotoğraflanmıştı. Bu balıkların nüfus yoğunluğu, yaşam süreleri, hatta kaç tür olduğu ise henüz bilinmiyor.

Bilinen tek sıcakkanlı balık unvanına sahip olan Opah, soğuk sularda yaşayan balıklara kıyasla çok hızlı yüzüp, avlanabiliyor ve vücut sıcaklığını bulunduğu ortamın beş derece üzerinde tutabiliyor.

Nadir avlanabilen Opah’ın değeri, en çok rastlandığı Hawaii’de 3 milyon dolara ulaşıyor.


Etiketler; #balık

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.