Hakkari’de Köylüler Maden Sahasını Protesto Etti: “Dayanacak Gücümüz Kalmadı”

Hakkari’nin Kavaklı Köyü’nde 2007’den beri devam eden maden çalışmalara karşı köylülerin tepkisi sürüyor. Maden sahasına yürüyerek protesto yapan köylüler, burada bir açıklama yaptı. Açıklamada maden sahasının 18 yıldır bölgeye büyük zararlar verdiği ifade edildi.

Hakkari’de Köylüler Maden Sahasını Protesto Etti: “Dayanacak Gücümüz Kalmadı”

Sedex Resources Maden Şirketi 2007 yılından beri Hakkari’nin Kavaklı Köyü’nde maden faaliyetlerine devam ediyor. Ekolojiyi tahrip ettiği, tarım ve hayvancılığa zarar verdiği gerekçesiyle daha önce konuyu yargıya taşıyan köylülerin maden faaliyetlerine karşı muhalefeti sürüyor. Maden sahasına yürüyen köylüler, burada bir açıklama yaparak süren çalışmalara bir kez daha tepki gösterdi.

Köy Halkı: “Çevremiz ve Yaşam Alanlarımız Büyük Zararlar Görüyor”

Burada bir açıklama yayımlayan köylüler, maden sahasının toprağı, suyu ve havayı kirlettiğini kaydetti. Köyüler adına açıklama yapan Salih Kurt isimli yurttaş şunları söyledi:  “Köyümüzün mera alanlarında bulunan maden ocağı 18 yıldır çevreye ve köylülerin yaşam alanlarına ciddi zararlar veriyor. Maden çalışmaları nedeniyle topraklarımız kirlendi ve verimliliğini kaybetti. Su kaynaklarımız zehirlendi ve içilmez hale geldi. Hava kirliliği arttı ve solunum problemlerine yol açtı. Hayvanlarımızın otlanma alanları tahrip edildi. Köyümüzün doğal güzelliği bozuldu. Bu sorunlara rağmen maden çalışmaları durdurulmak yerine aralıksız devam etmektedir. Köylüler olarak defalarca yetkilere başvurmamıza rağmen sorunumuza çözüm bulunamadı. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Köyümüzün ve gelecek nesillerin haklarını korumak için maden çalışmalarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz.”

Talepler Sıralandı; “Tahribatlar Ortadan Kaldırılsın”

Açıklamanın devamında köylüler adına talepleri sıralayan Kurt, ocağın faaliyetlerine derhal son verilmesi çağrısı yaptı. Maden ocağının çevreye verdiği zararların tazmin edilmesini isteyen Kurt bunun yanı sıra köylülerin yaşam alanları eski hale getirilerek maden faaliyetinin bıraktığı tahribatın ortadan kaldırılmasını ve bölgede yeniden ağaçlandırma yapılmasını talep etti.

Köylüler, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı açıklamanın ardından maden sahasının girişinde nöbet eylemine başladı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER