BM Raporu: İnsan Faaliyetleri Daha Fazla Felakete Yol Açacak

2030’a kadar orta ve büyük ölçekli afetlerin sayısının yılda 560’a çıkması bekleniyor.

BM Raporu: İnsan Faaliyetleri Daha Fazla Felakete Yol Açacak

Bir BM raporuna göre, son 20 yılda insan faaliyetleri küresel olarak yılda 350 ve 500 orta ölçekli veya büyük afetin meydana gelmesine katkıda bulunurken, bunların ileriki yıllarda daha sık yaşanması bekleniyor.

BM Afet Riskini Azaltma Ofisi (UNDRR) küresel değerlendirme raporu, birçoğu yangın ve sel gibi hava koşullarına bağlı olan afetlerle birlikte pandemi veya kimyasal kazalar gibi diğer tehlikelerin sayısının 2030 yılına kadar yılda 560’a veya günde 1,5’e ulaşarak milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atabileceğini ortaya koydu.

Değerlendirmeye göre iklim değişikliği daha fazla aşırı hava olayına neden olurken, insanlar odakları çok dar ve potansiyel afet riskleri konusunda aşırı iyimser olan ve kendilerini bu afetlere hazırlıksız bırakan kararlar alıyorlar.

Raporda, afetlere daha yatkın bölgelerde artan nüfus nedeniyle bu afetlerinin etkisinin de arttığı belirtildi.

Raporu BM’nin New York’taki merkezinde sunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina J. Mohammed, “İnsanlık kendi kendini yok etme sarmalına sokarken yaşama biçimini ve yatırım şeklini afet riskini de dahil ederek yeniden planlamalı. Kolektif rahatlığımızı eyleme çevirmeliyiz” dedi.

Raporda, afetlerin orantısız bir şekilde gelişmekte olan ülkeleri etkilediği ve gelişmiş ülkelerdeki %0,1-0,3’e kıyasla yılda ortalama GSYH’lerinin %1’ini bu nedenle kaybettikleri belirtildi.

Asya-Pasifik bölgesi, her yıl GSYH’nin ortalama %1.6’sını afetler nedeniyle kaybederek en fazla zarara uğrayan bölge oldu.

Gelişmekte olan ülkeler aynı zamanda sigorta konusunda da oldukça kötü durumda.

1980’den bu yana afetle ilgili kayıpların sadece %40’ı sigortalandı. Raporda, gelişmekte olan ülkelerde sigorta kapsamı oranlarının bazen sıfıra yakın olduğu belirtildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER