ÇED süreci başlatıldı: Teknoloji devinin santrali için kapasite artışı

Yerleşim yerlerine yakınlığı, görüntü kirliliği ve çalışırken çıkardığı sesler nedeniyle vatandaşların tepkisini toplayan ve geçtiğimiz yıl GSM operatörü Turkcell tarafından satın alınan Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’nde kapasite artışı için ÇED süreci başlatıldı.

ÇED süreci başlatıldı: Teknoloji devinin santrali için kapasite artışı

Son yıllarda RES projelerinin büyük oranda arttığı İzmir'in tatil cenneti Çeşme’de Boyut Grup Enerji Elektrik Üretim İnş. San. ve Tic. A.Ş. tarafından da 2016 yılında Rüzgar Enerji(RES) projesi başlatılmıştı.

Öte yandan; santralin 5 yıl faaliyet göstermesinin ardından 2021 yılında Türkiye'nin önde gelen GSM operatörlerinden olan Turkcell, Boyut Grup Enerji Elektrik Üretim İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hisselerini satın almış ve hisse satışıyla birlikte Boyner Grup bünyesinde faaliyet gösteren  Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali’nin (RES) tam kontrolü de şirkete devredilmiş oldu. 

KAPASİTE ARTIŞI İÇİN SÜREÇ BAŞLATILDI

Öte yandan; Çeşme’nin ormanlık alanlarına kurulması ve yerleşim alanlaırnın yakınında olmasıyla bölge halkı ve çevrecilerin tepkilerini toplayan Res santralinin kapasite artışı için firma, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlattı.

Kapasite artışı için hazırlanan dosyada, Çeşme İlçesi, Karadağ Tepe mevkii'nde hali hazırda 6 adet türbinle faaliyet gösteren ve 18 MWm/16,25 MWe  enerji elde edilen Karadağ Rüzgar Enerji Santraline 1 türbin daha ekleneceği belirtildi.

4,8 MWm/4,8 MWe enerji üretmesi beklenen ek türbinle santralin toplam enerji kapasitesinin de 22,8 MWm/21,05 MWe'ye planlandığı belirtildi.

PROJE BÖLGESİ SİT ALANINDA

Hazırlanan raporda dikkat çeken husus ise; Proje alanının 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında orman alanı vasfında ve doğal sit alanı bölgesinde bulunması oldu. 

Tanıtım dosyasında ayrıca, kapasite artışı kapsamında inşa edilecek olan türbinin en yakın yerleşim yerine olan mesafesinin ise yalnızca 315 metre olduğu belirtildi.

BÖLGE HALKI ŞİKAYETÇİ

Öte yandan; son dönemlerde hızla artan RES’lerden bölge halkının şikayetleri her geçen gün artarken tepkilerin odağında ise yerleşim yerlerine yakın santraller oturuyor.

Bölge halkı, marina ve plajların karşısında bulunan RES’lerin çevre düzenini bozarak görüntü kirliliği yaratmasının yanında rüzgarlı havalarda türbinlerden çıkan seslerin ise gürültü kirliliği yaratarak vatandaşları rahatsız etmesinden şikayetçi. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER