Rusya, Bulgaristan ve Polonya’ya Gaz Akışını Durdurdu

Rusya’nın adımı, Avrupa’da diğer bölgelere de ithalatın kesilebileceği endişesi yarattı.

Rusya, Bulgaristan ve Polonya’ya Gaz Akışını Durdurdu

Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble ile yapmayı reddeden Bulgaristan ve Polonya’ya gaz akışını durdurduğunu açıkladı. Bu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “dost olmayan ülkelerin” doğalgazı ruble olarak ödemek zorunda kalacağını söylemesinden bu yana yaşanan ilk arz kesintisi.

Rusya’nın bu adımı, Avrupa’da diğer bölgelere de ithalatın kesilebileceği endişesi yarattı ve Avrupa’da doğalgaz vadeli işlemleri yükseldi.

Polonya doğalgaz şirketi PGNiG, Gazprom’dan yaptığı doğalgaz teslimatlarının tamamen durduğunu söyleyerek kesintiyi doğruladı. Polonya İklim Bakanı yaptığı açıklamada, ülkenin enerji kaynaklarının güvende olduğunu ve tüketicilere giden gazın kesilmeyeceğini söyledi.

Rus gazına büyük oranda bağımlı olan Bulgaristan da henüz tüketime kısıtlama getirilmeyeceğini açıkladı. Ülkenin enerji bakanı Aleksandr Nikolov, Bulgaristan’ın önümüzdeki ay için yeterli gaz kaynağına sahip olduğunu belirterek, “Bulgaristan baskı altında ve başı eğik pazarlık yapmayacak” dedi.

Enerjide Rus doğalgazına bağımlı olan Avrupa, Ukrayna’nın işgalinden bu yana bu enerji bağımlılığını kesmek için mücadele ediyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER