Ham madde problemi, kağıt sektörünü zorluyor

Kağıt sektörü, son dönemde ham maddeye ulaşmasında konusunda önemli bir sıkıntıyla karşı karşıya. Ham maddeye ulaşmaya kısıtlama getirilmesinin, gelecek aylar olumsuz etkilerinin yaşanmasına neden olacağı belirtiliyor.

Ham madde problemi, kağıt sektörünü zorluyor

AGED (Atık Kâğıt Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği)’den açıklanan bilgilerde, Türkiye’de  toplanabilen ve dönüşebilen atıkların yüzde 70’inin kağıttan oluştuğu belirtildi.

Ham madde ithalatına ilişkin talep

Her sene, yaklaşık olarak 80 milyon ağacın kesilmesinin önüne geçen ve senede 1 milyon 500 bin tondan fazla karbon salınımını engelleyen kağıt fabrikaları, aynı zamanda on binlerce vatandaşa da istihdam kapısı durumunda. Şu an 5 milyon 500 bin ton üretim kapasitesine ulaşan kağıt sanayiinin, yeni kapasite artışları ve yatırımların da faaliyete geçmesiyle 3 yıl içinde 6 milyon 500 bin tonu geçmesi bekleniyor. 2011 yılı sonlarında üretim kapasitesi 2 milyon 500 bin ton olan sektör, 10 yıl içinde %100’den fazla büyüme yakaladı.

Sektörün en önemli probleminin yeterli ham madde bulunamaması olduğuna dikkat çeken AGED Genel Müdürü Osman Kaytan, “Bildiğiniz üzere geri dönüşüm tesislerinin ham madde ithalatı, 2020 senesinin eylül ayında hayata geçirilen bir düzenlemeyle fabrika kapasitesinin %50’si kadar ham madde ithalatına izin verileceği şeklinde sınırlanmıştı. Bu sektörün yatırımlarla büyüyebilmesi için öncelikle ham madde ithalatının serbest bırakılması lazım. Geri dönüşüm özelliğine sahip kağıdın ihracatı serbest durumdayken ithalatının sınırlanması, şu anki serbest piyasa şartlarına ters düşmektedir.” yorumunu yaptı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER