Yeşil enerjide kapasite yükselişi devam ediyor

Dünyada yenilenebilir enerjide kurulu güç, geçen yıl bir önceki yıla göre 280 gigavatlık rekor artışla 2 bin 970 gigavata ulaştı. Temiz enerjideki yükselişin gelecek yıllarda da devam edeceği öngörülüyor.

Yeşil enerjide kapasite yükselişi devam ediyor

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2021 - 2022 görünümünü içeren Yenilenebilir Enerji Piyasa Güncellemesi Raporu’na göre, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan aksamalara rağmen küresel yenilenebilir enerji kapasitesinde 1999’dan beri yıllık bazdaki en büyük artış yaşandı. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ortaya konulan politika ve hedefler, temiz enerjiye sağlanan destek ve düşen teknoloji maliyetleri rekor büyümenin itici gücü oldu.

Güçler tam eşitledi

Geçen yıl dünyada devreye giren güneş enerjisi kurulu gücü 2019’a göre yüzde 23 artışla 135 gigavat oldu. Böylece, güneş enerjisindeki toplam kapasite 737 gigavata ulaştı. Rüzgar enerjisi kurulu gücü ise 114 gigavat arttı ve toplam küresel rüzgar enerjisi kapasitesi de  737 gigavata yükseldi.

Geçen yıl yenilenebilir enerjide devreye alınan kurulu gücün yüzde 50’si Çin’de gerçekleşti. ABD ve Vietnam yenilenebilir enerji kapasitesinde en fazla yenilenebilir büyüme görülen ülkeler arasında yer aldı.

Sektördeki büyümenin devam etmesi beklenirken, küresel elektrik sektöründeki kapasite artışının yüzde 90’ının rüzgar ve güneş enerjisinden geleceği öngörülüyor.

Bu yıl güneş enerjisinde 145 gigavat, gelecek yıl ise 162 gigavat kurulu güç devreye girecek.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER