Mikroçiplerle kanser teşhisi

Akışkan çip geliştirildi

Mikroçiplerle kanser teşhisi

Akışkan çip geliştirildi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud lise yıllarında önemli bir buluşa imza attı. Geliştirdikleri mikro akışkan çipler sayesinde kanserde erken teşhisi sağlamayı başaran gençler, 81 ülke ve 800 proje arasında dünya üçüncülüğü elde ettiler. Başarılı öğrenciler, insanların sevdiği işi yaptıkları takdirde ne kadar başarılı olabileceğini gösterdi

Çalışmalarına nasıl başladıklarını anlatan genç kızlar, okullarındaki diğer arkadaşlarının da bilimsel çalışmalar yürütüyor olmasından etkilenerek bir çalışma üzerinde yoğunlaştı. Okullarının bilim kurulu başkanıyla çalışan öğrenciler, hem projeye yönelik çalışmalar yaptı hem de üniversite sınavına hazırlandı. Ancak proje çalışmaları sonuç verdi ve  geliştirdikleri  mikro akışkan çipler sayesinde üniversiteye sınavsız geçiş hakkı elde ettiler.

Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud,  ortaokul  ve lise arkadaşları. Lise yıllarında insan vücudu üzerine çalışmak istediklerine karar verdiklerini ve insan vücudunda da en dikkat çeken şeyin kanser olduğunu anlatan Akdeniz ve Al Masoud, "Okulumuzun bilim kurulu ile birlikte bir çalışma yürüttük. Türkiye'deki tüm devlet üniversitelerinin tıp fakültelerine girebilme hakkı kazanmıştık. Birkaç bölüm daha vardı, biyomedikal, biyo mühendislik gibi. Biz tıp istediğimiz için tıp fakültesini tercih ettik. Ancak okul seçimi aşamasında çok zorlandık. Bizim karar vermemizi etkileyen bir sürü kriter vardı. Ege'de hem tıp anlamında hem İzmir'de sevilen bir üniversite olarak hem şehir hem yaşam kalitesi anlamında bir düşünce yürüttük. Tıpta olacağımız için zaten bizim için zor olacaktı o yüzden farklı bir şehirde olmak istemedik" diye konuştu.

Mikroçiplerle kanser teşhisi

Akciğer, meme ve prostat kanserlerinin erken teşhisi için 2 mikro akışkan çip geliştirildi. Vücuttan alınan herhangi bir sıvı örneği, mikro akışkan çiplere  pipetlendiği  zaman sonuçlar gözlemleniyor. Mikroskop altında incelenince, hücrelerin tutunup tutunmadığına bakılarak kanserli olup olmadığını kolaylıkla tespit edilebiliyor. Sistem, 2 aşamada çalışıyor. İlk aşama genel bir kanser tarama testi niteliğinde, ikinci aşamada akciğer, meme ve prostat kanserlerinden hangisi olduğu tespit edilebilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER