Rekor Okyanus Sıcaklıkları Dünya’yı “Keşfedilmemiş Bölgeye” Taşıyor

Uzmanlara göre okyanuslardaki “benzeri görülmemiş” ısınma, iklim krizinin gözlerimizin önünde gerçekleştiğini gösteriyor.

Rekor Okyanus Sıcaklıkları Dünya’yı “Keşfedilmemiş Bölgeye” Taşıyor

Okyanus sıcaklıklarının hızla artması, bilim insanlarının henüz açıklayamadığı bir anormallik. Uydular ve şamandıralar tarafından toplanan Optimum Enterpolasyon Deniz Yüzeyi Sıcaklığı (OISST) serisi olarak bilinen ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından derlenen veriler, 1981’e kadar uzanan bir seride, son 42 gün boyunca sürekli olarak önceki yıllardan daha yüksek sıcaklıklar gösterdi.

Dünyanın bu yıl Pasifik’te küresel ısınma etkisinde döngüsel bir hava sistemi olan El Niño hava olayının eşiğinde olduğu düşünülüyor. Ancak El Niño sistemi henüz gelişmedi, bu nedenle bu salınım, okyanus sıcaklıklarının normalde yıllık Mart ve Nisan zirvelerinden düştüğü yılın bir zamanında, son zamanlarda yaşanan hızlı ısınmayı açıklayamaz.

British Antarktika Araştırması’ndan Prof Mike Meredith şunları söyledi: “Bu, bilim insanlarının kafalarını kaşımasına neden oldu. Bu ısınma gerçek bir sürpriz ve endişe verici. Kısa ömürlü aşırı yüksek olabilir veya çok daha ciddi bir şeyin başlangıcı olabilir.”

Okyanusların ısınması birçok nedenden dolayı endişe verici. Deniz suyu daha yüksek sıcaklıklarda daha fazla yer kaplayarak deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırır. Bunun yanı sıra kutuplardaki daha sıcak su buzulların erimesini de hızlandırır. Türlerin uyum sağlaması zor veya imkansız olabileceğinden, daha yüksek sıcaklıklar deniz ekosistemleri için de korkunç olabilir. Özellikle mercanlar, yıkıcı ağarmalara maruz kalabilir.

Bazı bilim insanları, hızlı ısınmanın tahmin edilenden daha hızlı ilerleyen iklim krizinin bir işareti olabileceğinden korkuyor.

Okyanuslar, hem atmosfere saldığımız büyük miktarlarda karbondioksiti emerek hem de bunun yarattığı fazla enerji ve ısının yaklaşık %90’ını depolayarak, son on yıllarda iklim krizine karşı bir tür küresel tampon görevi gördü. Aynı zamanda küresel ısınmanın arazi üzerindeki bazı etkilerini hafifletiyor.

Bazı bilim insanları, okyanusların bu fazlalıkları emme kapasitesinin sınırına ulaşmış olabileceğimizden korkuyor.

Meredith, bunu söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi: “Sıcaklık artış oranı, iklim modellerinin tahmin ettiğinden daha güçlü. Endişenin sebebi, devam ederse, bunun okyanus için tahmin edilen iklim eğrisinin çok ilerisinde olacağı. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini henüz bilmiyoruz.”

Alarm ilk olarak birkaç hafta önce verildi. İklim bilimcileri bu ayın başlarında, NOAA’dan alınan ön verilerin, okyanus yüzeyindeki ortalama sıcaklığın Nisan ayının başından bu yana 21.1C olduğunu ve 2016’da belirlenen 21 derecelik önceki yüksek seviyeyi geride bıraktığı konusunda uyardı.

East Anglia Üniversitesi’nden iklim bilimci Ben Webber, yılın bu zamanında sıcaklıkların bu kadar uzun bir süre boyunca ortalamanın çok üzerinde devam etmesinin “anormallik” olduğunu söyledi: “Gördüklerimiz çok sıra dışı. Bu, benzeri görülmemiş bir yöne gidiyor ve bizi keşfedilmemiş bir bölgeye götürüyor olabilir.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER