John Kerry: “Yalnızca Karbon Yakalama gibi Teknolojilere Güvenmek Tehlikeli”

ABD iklim elçisi Kerry, küresel ısınmayı durdurmak için yenilenebilir enerjiye geçiş gibi mevcut önlemlerin daha hızlı uygulanması gerektiğini söyledi.

John Kerry: “Yalnızca Karbon Yakalama gibi Teknolojilere Güvenmek Tehlikeli”

ABD’nin iklim özel elçisi John Kerry, atmosferden karbon giderme gibi yeni teknolojilerin dünyanın “dönüm noktalarını”,yani bir kez aşıldığında durdurulamaz fiziksel etkileri tetikleyebilecek kilit sıcaklık eşiklerini geçmesini engelleyemeyebileceğini söyledi.

Kerry, atmosferden karbon giderme gibi teknolojilere çok fazla güvenmenin tehlikeli olabileceğini aktardı.

John Kerry, Guardian’a verdiği röportajda, hükümetleri, elektrikli araçlar gibi ilgili teknolojilerin yanı sıra yenilenebilir enerjiyi daha hızlı kullanmaya çağırdı. Bunlar halihazırda geniş çapta kullanılabilir ve dünyanın 1,5 derece eşiğini aşmasına neden olacak yüksek karbondioksit seviyelerine ulaşmasını engelleyebilir.

ABD İklim Elçisi şöyle devam etti: “Şu anda karşı karşıya olduğumuz zorluğun bir kısmı, kendilerine uygun teknolojilere sahip ülkelerin bunları olması gerektiği hızda kullanmıyor olmalarıdır. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, küresel olarak seragazı emisyonlarında %45 azalmaya yönelik 2030 hedefine ulaşmak için ihtiyacınız olan tek şeyin, mevcut teknoloji düzeyinde yenilenebilir enerji kaynaklarına başvurmak olduğunu bir süredir açıkça ortaya koyuyor.”

Kerry, “Şu anda birkaç çevreden, yapmamız gerektiğini bildiğimiz şeyi yapmaya karşı bir direniş olduğunu görüyorum. Yapabileceğimiz gerçekten çok basit şeyler olduğunu düşünüyorum, ancak siyasi irade, kaynak, tahsisat ve işi bitirmek için kararlılık gerekiyor” dedi.

ABD’nin yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapmak için ortaya koyduğu 369 milyar dolarlık Enflasyon Azaltım Yasasına işaret etti.

AB hükümetleri, , ABD’de kurulacak yeşil şirketler için vergi indirimleri gibi mevzuatın bazı yönlerini korumacı ve potansiyel bir rekabet tehdidi olarak görmeleri nedeniyle protesto etmişti.

Kerry, ABD’nin ortaya koyduğu önlemlerin tüm ülkeler için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi: “Keşif hızını artırırsak, bundan dünya yararlanır. Bu ABD merkezli bir şey değil. Bu teknolojileri çok hızlı bir şekilde ilerletebilirsek, o zaman onları paylaşmaya ve insanların da benzer şekilde gelişmelerine yardımcı olacağız. Toplu olarak bu zorluğun üstesinden gelmeye çalışma şeklimiz bu.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER