ABD Yeşil İklim Fonu’na 1 Milyar Dolar Aktaracak

ABD, Yeşil İklim Fonu’na altı yıl sonra ilk katkı olarak 1 milyar dolar sağlama sözü verdi.

ABD Yeşil İklim Fonu’na 1 Milyar Dolar Aktaracak

ABD, 2017’den bu yana ilk kez, gelişmekte olan ülkeleri emisyonları azaltmaları ve iklim etkilerine uyum sağlamaları için destekleyen Yeşil İklim Fonu’na (GCF) nakit sözü verdi.

Taahhüt, küresel seragazlarının yaklaşık %80’ini oluşturan 20’den fazla yüksek emisyonlu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden oluşan bir grup olan enerji ve iklim konulu Büyük Ekonomiler Forumu’na yönelik geniş bir eylem çağrısının parçasıydı.

 Biden, Amazon Fonu’nun 2030’a kadar ormansızlaşmayı sona erdirmesi için Kongre’den beş yıl içinde ek 500 milyon doları onaylamasını isteyeceğine  söz verdi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki metan emisyonlarını azaltmak için kamu ve özel kaynaklardan 200 milyon dolar toplama taahhüdü de verirken, ülkeleri karbon yakalama ve depolama teknolojilerini güçlendirmeye çağırdı.

Natural Resources Defence Council’de iklim finansmanı kampanyacısı olan Joe Thwaites, Biden’ın Yeşil İklim Fonu taahhüdü hakkında “Bu gerçekten büyük bir adım. Son birkaç yılda fon, kaynaklarının sınırlarını zorladı. Bağışçılardan parayı alır almaz projelere para vermeye çalıştı ancak parasızlık nedeniyle bazı projeler ertelenmek zorunda kalındı. Bu miktar önemli çünkü fonun ihtiyacı olan topluluklar için daha fazla paranın kilidini açmasına izin verecek” dedi.

Bununla birlikte GCF, ülkeleri fonu yenilemek için üçüncü tur finansman taahhütleri yapmaya çağırırken, ABD henüz ilk taahhüdünü yerine getirmedi.

1 milyar dolarlık duyuru, Donald Trump’ın neredeyse 10 yıl önce Barack Obama döneminde verilen 3 milyar dolarlık bir taahhütten geri dönmesinin ardından ABD’nin fona borçlu olduğu 2 milyar doların yalnızca yarısını oluşturuyor.

O zamandan beri, Avrupalı ​​ve diğer bağışçılar fona verdikleri taahhütleri ikiye katladılar.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2023, 10:44

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER