Karabağlar’da kentsel dönüşüm büyük çileye dönüştü

İzmir’in Karabağlar ilçesinde kentsel dönüşüm tartışmaları açılan davayla sürüyor. İlçe halkı 39 yıldır tapu çözümü bekleyen 4 bin kişinin olduğunu söylüyor.

Karabağlar’da kentsel dönüşüm büyük çileye dönüştü

İzmir’in Karabağlar ilçesi, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye, Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahallelerinde kentsel dönüşüm tartışmaları devam ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resen onaylanarak 08 Eylül 2022-07 Ekim 2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli nazım imar planınına ilişkin dava açan dernekler öncelikle yürütmenin durdurulmasını, takiben iptaline karar verilmesini talep etti. Açılan davayı ve kentsel dönüşüm sürecini mahalle dernekleriyle konuştuk.

TAPU VE ALT YAPI HİZMET SORUNU

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, tapu sorununun büyük bir sıkıntı olduğunu dile getirdi. Ecevit, “39 yıldır tapu çözümü bekleyen 4 bine yakın insan var. 2012 yılında dönüşüm ilan edildikten sonra bu tapu sorunu iyice çıkmaza girdi. Vatandaşın tapusunu alabilmesi için yapmadığımız girişim kalmadı ve sorunumuz çözülmedi” dedi. Kentsel dönüşüm sürecinin uzun sürmesinden dolayı hizmet alamadıklarını ifade eden Ecevit, bakanlığın bu konuda söz verdiğini ancak hâlâ sözlerin tutulmadığını söyledi.  

"BU PLANLARIN BİZE BİR GETİRİSİ OLMADIĞINI ANLADIK"

Umut Mahallesi Kentsel Dönüşüm Komitesi Üyesi Murat Bozbalak, “2012 riskli alan olarak ilan edilen bir bölgede yaşıyoruz. Dernekler üzerinden neler yapabileceğimizi konuşarak insanları bu sürece kattık. İnsanların en çok merak ettiği durum ‘Bana ne verilecek’ sorusu oluyor” dedi.

Çıkan planlara ilişkin aldıkları hukuki ve uzman desteklerinden söz eden Bozbalak, “Bu planların bize bir getirisi olmadığını anladık” dedi. İtiraz dilekçeleri verdiklerini ve bir sonuç alamadıklarını ifade eden Bozbalak, dava sürecinin başladığını söyledi. Alt yapı çalışmasının, doğal gazın, pazar yerinin olmadığını dile getiren Bozbalak, mahallelinin çok fazla sorun yaşadığını anlattı.

"AÇTIĞIMIZ DAVALARI KAZANDIK"

Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Doğan Yüksel ise şimdiye kadar 12 dava açtıklarını söyledi. “Açtığımız davaları kazandık. Biz planlara karşı değiliz, sadece bize ne getiriyor ne götürüyor onu düşünerek hareket edip dava açıyoruz” dedi. 1/5000’lik ve 1/1000’lik planlardaki eksiklilerden söz eden Yüksel, belirsizliklerin çok fazla olduğunu ifade etti. 

“Esas riskli ilan edilmesi gereken alanlar ilan edilmiyor ama merkeze yakın, deniz manzarası olan, otoban ve havaalanına yakın mahallelerde yani Karabağlar’ın üçte birinde kentsel dönüşüm ilan edildi” diyen Yüksel, sorunlarının çözülmesini talep etti.

"50 YILLIK EMEĞİMİZ HEBA EDİLMEK İSTENİYOR"

Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemal Uçuk da “Mahallemizde ilan edilmiş olan riskli alan bölgesi nedeniyle açtığımız davalarda buranın riskli alan olmadığını, İzmir’in en sağlam bölgesi olduğunu defalarca anlattık. Ben 50 yıldır burada yaşıyorum ve burası gecekondu bölgesi. Gecekondu da lüks değildir, zorunluluktur. Biz keyfimizden gecekonduda yaşamıyoruz, yokluktan dolayı yaşıyoruz. Keşke devletimiz ve devleti yöneten siyasilerimiz bizlere bu gecekondu yaşam biçimi sunmasalardı da daha önceden tedbirlerini alıp gerekli imar planlarını yapıp bizlere yaşayabileceğimiz bir imkan sağlasalardı” dedi.

“50 yıllık emeğimiz heba edilmek isteniyor. Bizi hiç sayan, yok sayan bir anlayışla yerlerimizden etmek istiyorlar” diyen Uçuk, ortak mücadele etmenin önemli olduğunu düşünerek dernek kurduklarını anlattı. Mahalleler Birliğinin önemine değinen Uçuk, “Sorunlarımızı hep beraber çözeceğiz” diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER