Hasankeyf ile Dicle Havzası için ayaklanma !

Dünyanın pek çok kentinde, Hasankeyf ile Dicle Havzası’nı su altında bırakacak Ilısu Barajı’nda tepki gösterenler hafta sonu sokaklara çıktı: ‘Geç değil, barajda su tutulması kararınızı değiştirin’

Hasankeyf ile Dicle Havzası için ayaklanma !

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi‘nin çağrısı üzerine “3. Hasankeyf Küresel Eylem Günlerinde” küresel düzeyde 35 yerde Ilısu Barajı’nda su tutulmasına karşı eylemler gerçekleştirildi. “Hasankeyf doğamız, Dicle Kültürümüz”sloganıyla Türkiye, Irak ve Rojava’dan Avrupa’ya pek çok yerde gerçekleştirilen eylemlerde Türkiye hükümetinin Ilısu Barajı’nda su tutma niyetini eleştirildi.

Avrupa eyleme katıldı

İklim krizine karşı dünyanın yüzlerce şehrinde her Cuma günü sokağa inen öğrencilere Ilısu ve başka barajların Mezopotamya’da iklim ve su krizine nasıl neden oldukları aktarıldı. Ardından Ljubljana, Münich, Frankfurt, Kassel ve Hamburg başta olmak üzere pek çok kentte birlikte yürüyüşler gerçekleştirildi.

Paris’te UNESCO da eleştirildi

Pek çok Avrupa kenti  ve Irak’ta ana meydanlar ve şehirlerin önemli noktalarında yürüyüşler gerçekleştirildi, bildiriler dağıtıldı, standlar açıldı, konuşmalar yapıldı, ilgi gösterenlere bilgiler aktarıldı ve ortak resimler çekildi. Paris’teki eylem UNESCO merkezinin önünde yapıldı; örgütün Hasankeyf konusundaki sessizliği eleştirildi. Viyana’daki eylem ise Ilısu Projes’inde yer alan en büyük şirket, Andritz’in önünde gerçekleştirildi.

.

Britanya Yeşilleri’nden destek

Hasankeyf’te köprü başında çok sayıda aktivist ve siyasetçi Ilısu Barajı’nın durdurulması talep etmek için toplandı. Batman Belediye Başkanı ve HDP milletvekili Ayşe Acar Başaran‘dan sonra Birleşik Krallık Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu’na seçilen Julia Word şunları söyledi: “Geçen hafta Erdoğan’a Ilısu Barajı’nda su tutma açıklamasından dolayı mektup yazdım. Mektubumda Ilısu Barajı’nı durdurmasını istedim. Bir cevap almayı hak ediyorum.”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi adına söz alan Zozan Şimşekhazırlanan bildiriyi okudu. Açıklamada Ilısu Projesi’nin baştan sona yanlış ve yıkım getiren bir proje olduğunu ve devlet yetkililerinin iddia ettiği ‚yereldeki topluma sosyo-ekonomik yararı’ söz konusu olmayacağı vurgulandı.

İnşaatta sona yaklaşılsa bile Hasankeyf ve Dicle Nehri için geç olmadığını ve barajda su tutulmayarak yeni bir süreç başlanması gerektiğini vurgulanan açıklamada, bundan herkesin kazanacağı belirtildi. Çok sayıda basının katıldığı eylem bir süre sonra sona erdirildi.

Londra’da elçilik önünde eylem

Irak Kürdistanı’nın Silemani kentinde de çok sayıda grubun katılımıyla eylemler yapıldı. Merkezde kurulan standta Irak hükümetinin harekete geçmesi istendi. İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde yapılan eylemde ise Şili’den bir su aktivistinin gönderdiği dayanışma mesajı okundu. Türkiye devletinden Ilısu projesinin durdurulması talep eden eylem için polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2019, 15:45

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER