Dünya 'Çevre Günü' ne zaman ve neden kutlanır?

Tüm Dünya’da 5 Haziran Dünya Çevre günü olarak kutlanıyor. İlk kez 1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.

Dünya 'Çevre Günü' ne zaman ve neden kutlanır?
İlk kez gelişmiş ülkelerce gündeme gelen çevre toplantısında 113 ülke bir araya geldi. Şimdi ve gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakmak, sürdürülebilir kalkınma, insan yaşamının devamı için ihtiyaç duyulan doğal kaynakların yenilenebilir biçimde kullanımı ve gelecek kuşaklar için yaşanılabilir bir dünya bırakma kararı alındı.  

Söz konusu karar doğrultusunda Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) kurularak çevre konusunda uluslararası işbirliğine liderlik sağlama görevi bu örgüte yüklendi.

Hızla gelişen dünya özellikle teknolojik gelişim ve buna bağlı enerji ihtiyacı hızla arttı ve artmakta. Özellikle elli yılda kaynakların bilinçsiz kullanılması, tüketimin hızla artması, insan kaynaklı çevre bozulmasınıda beraberinde getirdi. Bu artışa istinaden dünyanın geleceğinin ve gelecek nesillerin yaşamının tehdit altında olmaktan çıkarılması için çevreci söylemler ve önlemler geliştirilmeye başlandı. Dünya Çevre gününde çevreye ve geleceğimize daha duyarlı olunması, Yapılacak projelerin çevreye zarar vermeden sürdürülebilir planlar çerçevesinde olması için her yıl 5 Haziran Dünya Çevre günü, günün anlam ve önemini belirtilen organizasyonlar ve etkinliklerle sürdürülüyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER