Bilim insanları açıkladılar: Her 100 yılda bir deniz seviyesi 6 metre daha da yükseliyor!

Bilim insanları dünyada yaşanan son buzul çağından sonra deniz seviyesinin ne kadar yükseldiğini araştırmaya koyuldu.

Bilim insanları açıkladılar: Her 100 yılda bir deniz seviyesi 6 metre daha da yükseliyor!

Bilim insanları dünyada yaşanan son buzul çağından sonra deniz seviyesinin ne kadar yükseldiğini araştırmaya koyuldu. Bu bağlamda yapılan araştırmaya göre her 100 yılda bir deniz seviyesi 6 metre daha da yükseliyor. Yapılan araştırmalar sonrası küresel ısınmanın konuşulduğu çağımızda bu tehlike ile daha fazla yüz yüze olduğumuz net bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. Deniz seviyesinin yükselmesi üzerinden iklim değişiminin daha iyi okunabileceğini belirten bilim insanları bu bağlamda yapılan deneyin önemine vurgu yaptılar.

Dünyada yaşanan son buzul çağı sonrası ile birlikte sonrasında görülen ısınmanın ne derece yeryüzünde etkin olduğuna dair net bir araştırma olarak kabul edilen bu araştırmanın sonucunda toplamda deniz seviyesinin buzul çağından itibaren 18 metre yükseldiği belirtildi. Bilim insanları bu yükselişi büyük bir yükselme olarak kabul ederken toplamda 18 metre yüksekliğin korkutması gerektiği fikrinde birleştiler.

Deniz seviyesinde yaşanan yükselmenin ana sebebinin hangi buzullar olduğunu da araştıran bilim insanlarının ortaya koyduğu sonuçlar ise bilinen bir yanlışı düzelmeye yetti. Bugüne kadar Antarktika’da bulunan buzulların bu yükselmeden sorumlu oldukları düşünülürken, asıl sorumlu olan buzulların Kuzey Amerika ve Avrasya’da bulunan buz tabakalarının olduğu ifade edildi. Buna göre yıllardır Antarktika’nın buna daha çok neden olduğu bilgisi de böylece çürütülmüş olarak aslında daha büyük bir tehlikeyi gözler önüne seriyor. Bilim insanları Antarktika’da bu hızla erimenin devam etmesi üzerine bizi kötü günlerin çok yakın zamanda beklediği fikrinde buluştular.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2021, 21:31

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER