Bergama’da çevre örgütleri Madra ve Kozak Yaylası'na sahip çıktı

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Bergama Çevre Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), Ayvalık Tabiat Platformu ve Gömeç Çevre Platformu Madra’da bulunan TÜMAD Altın Madeni’nin bölgede yaratacağı tahribatı konuşmak için 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Bergama’nın Çamavlu Köyü’nde bir araya geldi.

Bergama’da çevre örgütleri Madra ve Kozak Yaylası'na sahip çıktı

Bergama’da çevre örgütleri, Madra ve Kozak Yaylası’nın geleceğini konuşmak için Çamavlu Köyü’nde bir araya gelerek yöre halkına TÜMAD altın madeni ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Toplantıya Bergama’nın önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç ve Çamavlu köyü muhtarı Mustafa Kocataş da katıldı. Toplantıda, “TÜMAD Madra’dan defol”, “Kozak’ta Altın’a Hayır”, “Madra’da madene ve taş ocaklarına hayır” pankartları ile “Ölüler altın takar mı”, “Sütkardeşler Aşağıkırıklar ovasını kirletme”, “Altına değil, üstüne bak”, “Kozak’ta taş ocaklarına hayır” ve “Toprağına, suyuna, memleketine sahip çık” dövizleri açıldı.

“MADEN SANİYEDE 57 LİTRE SU TÜKETİYOR”

Toplantıda söz alan Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, “Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD Madencilik Şirketinin ruhsat alanı 6 bin 606 hektar, işletme alanı ise 856 hektar. Türkiye’nin en büyük altın madeni. Bu madenden Balıkesir’in İvrindi, Edremit, Burhaniye İlçeleri ve İzmir’in Bergama İlçesi doğrudan etkileniyor. Maden Kozak Yaylası Çamavlu, Güneşli ve Kıranlı Köylerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta. Haziran’dan bu yana üretim yapan maden flora ve fauna üzerinde tehlike oluşturuyor.”bilgilerini verdi. Madra’daki yer altı su kaynaklarını hızla tükettiği için de yakın zamanda bölgede kuraklığın da hazırlayıcısı olmasından endişe duyduklarını belirten Engel, “Çünkü maden şirketi, işlemleri için büyük miktarda suya gereksinim duyuyor. Saniyede 57 litre su tüketiyor. Bölgemizde ormanlar, zeytinlikler, dereler, yer altı su kaynakları ve çevredeki canlıların yaşamı büyük tehlike altında” dedi.

“TEK İSTEĞİMİZ TOPRAĞIMIZI KORUMAK”

Toplantıda konuşan yöre halkı da taş ocaklarına tepki gösterdi.Çamavlu Köyü Muhtarı Mustafa Kocataş, “TÜMAD en büyük zararı Kozak Yaylası’na verecek. Hayvancılığın da yoğun bir şekilde yapıldığı burada ülkenin en verimli meralarımız tehdit altında. Bizim tek istediğimiz bu verimli toprakları korumak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2020, 23:48

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER