Eskişehir'de üretilecek olan lityum karbonatın ekonomik değeri 20 bin dolar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli lityum üretiminin yıl sonunda başlayacağını duyurmuştu. Peki bu yerli lityumun piyasa değeri ne kadar? Üretilecek olan lityum karbonatın ekonomik değerinin piyasalarda şu anda 20 bin dolar civarında olduğunu belirten Bakan Dönmez, "Yapılan çalışmalar bize 500- 600 ton civarında lityumu geri kazanma imkanını sunduğunu gösterdi. " dedi.

Eskişehir'de üretilecek olan lityum karbonatın ekonomik değeri 20 bin dolar

Üretilecek olan lityum karbonatın ekonomik değerinin piyasalarda şu anda 20 bin dolar civarında olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, şunları söyledi: 

'Cevher diye adlandırdığımız ürünü üretiyoruz. Bu bölgeden biz, 12 ton hammaddeyi alıyoruz. Bunun 3 tonuyla cevher üretiyoruz. Ama gerçekte bunun 1 tonu sanayide kullanılabilir 'boraks penta' dediğimiz ürüne dönmüş oluyor. Bu prosesi yaparken 230 gram kadar da katı atık çıkıyor. Sulu bir işlem olduğu için 80 gram sıvı atık meydana geliyor.  Bu katı ve sıvı atıkları buradaki bertaraf depolama tesislerinde bugüne kadar depoluyorduk. Üç yıldır mühendis arkadaşların projesiyle sıvı atık içerisinde değerlendiremediğimiz maddelere ilişkin yapılan analiz ve çalışmalardan sonra, içerisinde az miktarda olmak üzere lityum elementine rastladık. Bununla alakalı proseslerde 80 gramlık sıvı atıktan yaklaşık 63 gram civarında saf su çıkıyor, deka hammadde çıkıyor. Yaklaşık 500 gramdan 0.1 gram lityum karbonat elde edeceğiz. Burada yaklaşık 2 milyon 700 ton civarında cevher üretimimiz var. Yapılan çalışmalar bize 500- 600 ton civarında lityumu geri kazanma imkanını sunduğunu gösterdi. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 500 tonluk kapasiteye ulaşarak, ülkemizin önemli bir açığını ithal ettiğimiz bir ürünü, Türkiyede üretmiş olacağız. Dünyada da çok yaygın bulunmayan üründen bahsediyoruz. Başta mobil cihazlar, elektrikli otomobillerin batarya üretiminde ciddi miktarda ihtiyaç göstermesi nedeniyle bu ürünün temin ve tedarikinde zaman zaman bazı dar boğazlar yaşama imkanı var.''

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2020, 22:51

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER