Rusya'da çevre felaketi şüphelisi: Kullanılmayan roket yakıtı depoları!

Rusya'nın Kamçatka bölgesinde kıyıya vuran deniz canlıları çevre örgütlerini alarma geçirdi. Rusya yönetimi konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Rusya'da çevre felaketi şüphelisi: Kullanılmayan roket yakıtı depoları!

Deniz biyoloğu Vladimir Burkanov, Novaya Gazeta gazetesine verdiği demeçte, kullanılmayan roket yakıtı depolarının yakındaki derelere sızmış olabileceğine inandığını söyledi.

En son Ağustos ayında tatbikatlar için kullanılan, okyanustan yaklaşık 10 km uzakta Radygino adında bir test alanı bulunuyor. Rusya'nın Soruşturma Komitesi, Avacha Körfezi'ndeki "çevreye zararlı maddelerin ve atıkların dolaşımı" nedeniyle kirlenmeyi araştırdığını doğruladı. Kirlilik nedeniyle Avacha Körfezi'ndeki deniz tabanında, deniz yaşamının yüzde 95'inin yok olduğunu belirten bilim insanları, bu organizmaların ölümlerinin yiyecek için onlara bel bağlayan hayvanların da ölümüne neden olacağı konusunda uyardı. Greenpeace'ten çevre aktivistleri durumu "ekolojik felaket" olarak nitelendirdi ve su yüzeyinde "sarımsı köpük" olduğunu gözlemledi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF ise, kirliliğin büyük olasılıkla yüksek derecede toksik çözünür bir maddeden kaynaklandığını kaydetti. 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER