BM'den uyarı: Dünya, milyonlarca insan için yaşanmaz bir cehenneme dönüşecek

Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Ofisi'nin raporunda, son 20 yılda doğal afetlerin iki kat arttığı kaydedildi. İklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını tetiklediği belirtilen raporda, "Tek evimizi milyonlarca insan için yaşanmaz bir cehenneme çevirdiğimize dair bilimsel kanıtlara rağmen, isteyerek kendi yıkımımızın tohumlarını ekmeye devam etmemiz şaşırtıcı" denildi.

BM'den uyarı: Dünya, milyonlarca insan için yaşanmaz bir cehenneme dönüşecek

Birleşmiş Milletler (BM), siyasi liderlerin gezegenin milyonlarca insan için 'yaşanmaz bir cehenneme' dönüşmesini engelleyemediğini duyurdu. BM Afet Riskini Azaltma Ofisi'nin (UNDRR) hazırladığı raporda, son 20 yılda doğal afetlerin sayısının neredeyse iki kat arttığı ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğu kaydedildi.

Raporda, 2000-2019 yılları arasında 7 bin 348 büyük doğal afetin gerçekleştiği ve bu doğal afetler nedeniyle 1.23 milyon kişinin öldüğü aktarıldı. 4.2 milyar insanı etkileyen felaketlerin küresel ekonomiye 2.97 trilyon dolara mal olduğu belirtildi.

UNDRR raporunda, "Tek evimizi milyonlarca insan için yaşanmaz bir cehenneme çevirdiğimize dair bilimsel kanıtlara rağmen, isteyerek ve bilerek kendi yıkımımızın tohumlarını ekmeye devam etmemiz şaşırtıcı" ifadelerine yer verildi. BM ofisi, son hesapların 1980-1999 yılları arasında kaydedilen 4212 doğal afeti geride bıraktığını söylerken, keskin artışa iklim değişikliğinden kaynaklanan sel, kuraklık ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sebep olduğunu ve aşırı sıcaklığın 'ölümcül' olduğunu aktardı.

Hükümetleri iklim felaketlerini önlemek için yeterinde çaba sarfetmediğini söyleyen UNDRR Başkanı Mami Mizutori, yaklaşan ve olası doğal afetlere daha iyi hazırlık yapılması için çağrıda bulundu. Belçika merkezli Afetlerin Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi'nden Debarati Guha-Sapir, aşırı hava olaylarının önümüzdeki 20 yıl içinde aynı oranda artmaya devam etmesi halinde 'insanlığın geleceğinin gerçekten çok kasvetli göründüğünü' söyledi. 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER