Dünyanın en büyük tohum ambarı nerede?

Dünyanın en büyük tohum ambarı olan "Svalbard Tohum Deposu" Norveç'te bulunmaktadır. Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç'te bir depoda dünyadaki bütün bitki tohumlarını bir araya getirip muhafaza etmeyi amaçlayan projedir.

Dünyanın en büyük tohum ambarı nerede?

Svalbard Küresel Tohum Deposu, dünyanın dört bir yanından toplanan organik tohumları barındıran büyük bir silodur. Depo, Norveç'in Longyearbyen şehrinde yer alır. 2008 yılında açılmıştır.

Depo, tarım ürünlerini iklim değişikliğinden, depremlerden, nükleer saldırılardan, savaşlardan ve doğal felaketlerden korumak iddiasıyla Kuzey Kutbu civarında, Norveç'in Longyearbyen şehrindeki Svalbard adasında, donmuş bir dağın 130 metre altında inşa edildi. Tesis, 27 metre uzunlukta, 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde 3 adet ambardan oluşuyor.

2008 yılında kurulan ve Norveç hükümetiyle ‘Kültür Bitkileri Çeşitliliği Küresel Fonu' (Global Crop Diversity Trust) ve Kuzey Genetik Kaynaklar Merkezi tarafından desteklenen depo, sürekli yeni tohum numuneleriyle zenginleştiriliyor.

Tesis, dünyanın dört bir yanından getirilecek 4,5 milyon tohum örneğinin her birinden 500 adet, yani toplam 2,25 milyar örnek depolama ve koruma kapasitesine sahip.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER