Azerbaycan Emisyon Azaltım Planını Güçlendirmek için Harekete Geçti

COP29 Başkanı Muhtar Babayev, eski Sovyet ülkesinin ulusal iklim değişikliği taahhüdünü güncellemek için hazırlıklara başladığını duyurdu.

Azerbaycan Emisyon Azaltım Planını Güçlendirmek için Harekete Geçti

COP29 Başkanı Babayev, bu yılki BM iklim değişikliği müzakerelerine ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ın emisyon azaltım hedefini güçlendireceğini söyledi.

Azerbaycan ekonomisi petrol ve doğalgaza dayanıyor. Seragazı emisyonlarını 1990 seviyelerine göre 2030’a kadar %35 ve 2050’ye kadar %40 azaltmayı hedefleyen mevcut hedef, bilim insanlarının iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınması adına dünyanın 2050’ye kadar ulaşması gerektiğini söylediği net sıfır seviyesinin çok altında.

Aynı zamanda Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı da olan COP29 Başkanı Muhtar Babayev, eski Sovyet ülkesinin Ulusal Katkı Beyanı’nı (NDC) güncellemek için hazırlıklara başladığını söyledi.

Daha önce Azerbaycan’ın devlete ait petrol ve gaz şirketinde 20 yıl çalışan Babayev, değiştirilen hedefin ne olacağını ise belirtmedi.

Babayev, Londra’daki Financial Times konferansında, “Bu sadece Azerbaycan için değil, diğer tüm ülkeler için iyileştirilmiş NDC’leri bu yıl Kasım ayında Bakü’de hazırlayıp duyurmak için bir şans” dedi.

Azerbaycan’ın duyurusu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Genel Sekreteri Simon Stiell’in tüm ülkelere 2030 emisyon azaltım hedeflerini güçlendirmelerini ve iklim için daha fazla para ayırmalarını isteyen bir mektup göndermesinin ardından geldi.

Stiell mektubunda, “Kritik olarak, NDC 3.0 (yeni iklim planları) ve 2030 hedefleriniz, Paris Anlaşması kapsamında bilimin gerektirdiği şekilde, bu yüzyılda küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlandırma doğrultusunda dünyanın küresel emisyon yörüngesine geri dönüp dönemeyeceğini topluca belirleyecek” dedi. Stiell aynı zamanda bu hafta Kopenhag’da ülkelerin iklim bakanlarıyla bir araya gelecek.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER