Sümela Manastırı'nın Dünya Miras Listesi'ne alınması hedefleniyor

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, başlattıkları süreçle önümüzdeki yıllarda Sümela Manastırı'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınmasıyla ilgili çalışmayı tamamlayacaklarını belirtti.

Sümela Manastırı'nın Dünya Miras Listesi'ne alınması hedefleniyor

Uzungöl'ün cazibesini daha da artırmak için çalıştıklarına dikkati çeken Zorluoğlu, Uzungöl'ün Çevre Rehabilitasyon Projesi'nin 1'inci etap çalışmaları kapsamında, gölün çevresinde peyzaj çalışmaları ile tretuvar ve aydınlatma düzenlemesi yapıldığını 2'nci etap proje çalışmalarının da sonuna gelindiğini kaydetti.

Zorluoğlu, Uzungöl'de çok daha yeşil bir göl çevresi oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayarak, "Hedefimiz 2022 yılı sonuna gelindiğinde daha farklı bir Uzungöl ortaya çıkarmak. Bu seneden itibaren hem işletmeci olarak hem de zabıta ve güvenlik birimlerimizle 7/24 bölgede var olacağız." ifadelerini kullandı.

Sümela Manastırı, önemli bir destinasyon olacak

Sümela Manastırı'na yapılması planlanan teleferik projesinin tamamlandığını aktaran Zorluoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birinci ayağı vadinin içerisinden başlıyor ve Sümela'ya uzak ancak yüksekçe bir noktaya ulaşıyor. İkinci ayağı ise Sümela'ya yakın bir noktaya sizi taşıyor, dolayısıyla iki duraklı bir teleferik sistemi. Başlattığımız süreçle önümüzdeki yıllarda Sümela Manastırı'nın Dünya Mirası Listesi'ne alınmasıyla ilgili çalışmayı tamamlayacağız ve Sümela Manastırı artık dünyada çok daha bilinen, ziyaretçilerin gelmeyi daha çok arzu edecekleri bir destinasyon haline gelmiş olacak."

Zorluoğlu, dünyanın en uzun ikinci mağarası kabul edilen Çal Mağarası'nda da acil durum planına göre kamera sistemi, aydınlatma sistemleri, alarm sistemleri ve acil durum çıkış noktalarında düzenlemeler yapıldığına dikkati çekerek, çalışmalar sonrasında mağaranın her açıdan çok daha cazip hale geleceğini bildirdi.

Atatürk Köşkü'nde 2014 ve 2016 yılları arasında kısmi çalışmalar yapıldığına vurgu yapan Zorluoğlu, uzmanlardan oluşturulan komisyonla birlikte restorasyon çalışmaları yapılan köşkü daha güzel bir noktaya taşıyacaklarını aktararak, "Salgın sürecine rağmen Atatürk Köşkü yerli ve yabancı turistlerimiz tarafından bu yıl da büyük ilgi gördü. Yeni turizm sezonunda pandeminin etkisinin de azalmasıyla Atatürk Köşkü'nün daha çok misafire ev sahipliği yapacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER