Dünyadaki orman yangınlarının yüzde 75’i insan eliyle çıkarılıyor

Dünya Yaban Hayatı Fonu’nun hazırladığı rapora göre dünya genelindeki orman yangınlarının yüzde 75’i insan eliyle çıkarılıyor.

Dünyadaki orman yangınlarının yüzde 75’i insan eliyle çıkarılıyor

Dünya Yaban Hayatı Fonu (WWF), ‘Yangınlar, Ormanlar ve Gelecek: Kontrolden Çıkan Bir Kriz’ başlıklı bir rapor hazırladı.

Rapora göre, dünya genelinde yangın sayısı ve süresi giderek artıyor.

Orman yangını mevsiminin ortalama uzunluğu, artan aşırı sıcaklar ve değişen iklim koşulları nedeniyle son 35 yılda yüzde 19 oranında arttı.

Yangınların en önemli iki nedeni ise insanlar ve iklim değişikliği.

Rapor, Avrupa’daki orman yangınlarının yüzde 95’inin ihmallerden kaynaklandığını, tropikal bölgeler başta olmak üzere, dünyanın büyük bölümündeki yangınların ise kasıtlı olarak çıkarıldığını ortaya koyuyor.

WWF, dünya genelindeki orman yangınlarının yüzde 75’inden insanların doğrudan sorumlu olduğunu kaydetti.

WWF Orman Uzmanı Merijn van Leuwen’e göre, yangınların bir kısmı, bilinçsizce yapılan insan hataları ya da ihmaller sonucu meydana gelse de, büyük bölümü insanlar tarafından kasıtlı olarak çıkarılıyor.

Tarım, hayvancılık ve diğer ekonomik nedenlerle yangınlar çıkarıldığına işaret eden Leuwen’e göre, Endonezya ve Brezilya’daki orman yangınlarının arkasında genellikle büyük şirketler var.

Rapora göre iklim değişikliğine bağlı yangınlar da artış gösteriyor.

Sibirya ve Kanada gibi yerlerde daha önce, yıldırım düşmesi sonucu birkaç yüz hektarlık alan zarar görürken, şimdi iklim değişikliği nedeniyle binlerce hektarlık alanlar yanıyor.

Havada daha fazla enerji olması, yıldırım düşmesi olasılığını artırıyor. Rüzgarların daha kuvvetli hale gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması da, orman yangınlarının çoğalmasında etkili oluyor.

Orman yangınları konusunda “felaket yılı” olarak nitelenen 2019’dan daha kötüsünü görmemeyi umduklarını belirten WWF uzmanına göre, 2020’de durum daha da kötüye gitti.

Nisan ayında çıkan orman yangını oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 arttı. Bu da 2020’nin orman yangınları konusunda yeni bir “rekor yılı” olması endişesini gündeme getirdi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER