Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aromatik bitki üreticilerine arazi kiralıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Hazine arazisi olarak belirtilen alanların tarımsal faaliyetlerde kullanılması ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla kiraya verildiği açıklandı. Tıbbi, aromatik bitki ve süs bitkisinin yetiştirildiği arazilerde 2019-2020’nin Ocak-Temmuz aralığında 20,5 milyon metrekarenin kullanıma açıldığı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aromatik bitki üreticilerine arazi kiralıyor

Milli Emlak Müdürlüğü tarafından aktarılan bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan bitkiler başta olmak üzere, 139 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin yetiştirilmesi için arazilerini kiraladı. Kiraya verilen arazilerde gül, lavanta, ada çayı, kekik ve çörek otu yetiştirilmiş; süs bitkilerinin de yetiştirilmesi amacıyla rayiç bedelin binde biri üzerinden kiralanmıştır.

2019 yılında başlatılan ve 2020 yılının toplam 7 aylık sürecinde yetiştirilen bitkiler için toplamda 26,2 milyon metrekare alan ilana verildi. Türkiye genelini hesaba kattığımızda kiralanan alanların 20,5 milyon metrekaresi yetiştiriciler tarafından kullanıldı. Hazine taşınmazını kiralamak isteyen vatandaşlar ise kira sözleşmesini devlet ile imzalamıştır.

Yapılan açıklamada, en fazla kiraya verilen il Balıkesir oldu. 5,4 milyon metrekarenin vatandaşlarca kiralandığı Balıkesir’i yakından takip eden Kütahya’da ise 4,3 milyon metrekare alan kullanıldı. Burdur’un üçüncü sıraya yerleştiği listede, vatandaşlara 1,3 milyon metrekare alan kiralanmıştır.

Kiralama sürecine dair detaylı bilgi verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğünce kiralama sürecine dair bilgiler paylaşıldı. Gerçek veya tüzel kişiler tarafından talep edilen ve kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazların, Genel Müdürlüğün resmi internet sayfasında, belirlenen süreye kadar ilan edildiği belirtildi. Uygun görülen diğer şekillerde ise ilan süresi 30 günü alıyor.

İlana çıkarılan taşınmazlar önce Tarım ve Orman Bakanlığına, ardından ilgili belediye başkanlıkları ile ticaret ve sanayi odalarına bildiriliyor. En son ziraat odalarına bildirilen taşınmazların, bölge değişikliğine rağmen aynı süre içerisinde kiralanması sağlanır. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde yer almak isteyen kişiler, ilanına uygun taşınmazlara başvuru yapabilirler. Aynı taşınmaz için başvuru sayısının fazlaca olması durumunda ise seçim yoluna gidiliyor. Seçimde belirlenen kriterlere uyum sağlayanların arasından en yüksek puana sahip olan kişi ile sözleşme imzalanmaktadır.

Öncelik hakkı kadın ve genç yaştaki girişimcilerin

Puanlama sisteminden en çok, kadın girişimci veya 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerin öne çıkarıldığı aktarılırken; ziraat mühendisi veya teknisyenleri, ikameti taşınmazların bulunduğu ilde bulunanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı bulunan tıbbi aromatik/süs bitkisi yetiştiricileri, tarım amaçlı birlik, kooperatif ve benzeri üreticiler de bu sistemde ekstra puan alarak; öncelik hakkı elde ediyorlar.

Hazine’ye ait arazileri kiralamak isteyenler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri Milli Emlak Daire Başkanlıklarına veya Müdürlüklerine başvuruda bulunabileceği gibi; ilçelerde yer alan Milli Emlak Şefliklerine de gidebilirler.

Vakti bulunmayan kişiler için, Milli Emlak Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi olan milliemlak.gov.tr adresi üzerinden elektronik başvurunun da kabul edildiği bilgisi verildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER