Afrika'da son 70 yılın en büyük felaketi: Çekirge istilası!

Afrika'daki bazı ülkelerde yayılan çekirge istilası, son 70 yılın en büyük felaketi olarak nitelendiriliyor. Ayrıca uzmanlar, ikinci dalga istilanın, bir öncekinin yaklaşık 20 katı büyüklüğünde olduğunu dile getiriyor. Somali'de milyarlarca çöl çekirgesi, mevsimsel yağışların ardından ortaya çıkarak yeni üreme alanı arayışı içerisinde girmiş durumda.

Afrika'da son 70 yılın en büyük felaketi: Çekirge istilası!

Savunmasız milyonlarca kişi risk altında. Ancak bölge halkları çekirge istilasıyla mücadele için bir araya gelmeleri halinde bu defa koronavirüsün yayılması riski ile de karşı karşıya kalıyor. Bu da kırsal kesimlerde yaşayanlar için ikinci bir tehdit anlamına geliyor.

Ugandalı çiftçi olan Yoweri Aboket, ülkesinde herkesin konuştuğu öncelikli meselenin çekirgeler olduğunu söylüyor. "Eğer bir defa tarlanıza girerlerse tümüyle yok ediyorlar." diyen Aboket, "Bazı insanlar çekirgelerin koronavirüsten daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Hatta kimileri Covid-19'un buraya ulaşacağına bile inanmıyor." diyor.

"ÇEKİRGELERİN KORONAVİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ"

Çekirge salgınını kısmen iklim değişikliğiyle bağlantılı gördüklerini belirten Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü, bu durumun gıda güvenliği ve geçim kaynakları için "benzeri görülmemiş bir tehdit" olduğunu kaydetti. BM Gıda Ajansı yetkilileri, yeni dalga çekirge istilasının bir öncekinin 20 katı büyüklüğünde olduğunu dile getirdi.

Ayrıca kurumun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Doğu Afrika'daki mevcut durum son derece endişe verici. Kenya, Etiyopya'nın güneyi ve Somali'de artan sayıda yeni çekirge sürüleri ortaya çıkıyor." Koşullarının elverişli olması nedeniyle ikinci üreme süreci haziran ve temmuz sonu gibi yaşanacak. Bu da hasat mevsimiyle aynı döneme denk geleceği anlamına geliyor. BM ajansı, acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirterek aksi takdirde yeni yağışlarla yeni çekirge sürülerinin oluşacağı konusunda uyarıda bulundu. Çekirge istilası Afrika'nın önemli bir bölümünde milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Bir sonraki dalganın ise devasa boyutlarda olacağı öngörülüyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2020, 08:55

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER