Erken uyumak karbon emisyonunu azaltıyor

Bilim Adamları, karbon emisyonlarının küresel ısınmayı arttırarak, ilkim değişikliğinin sürdürülebilirliğini dünyamızın geleceğini ve güvenliğini riske attığını söylüyor.

Erken uyumak karbon emisyonunu azaltıyor

Enerji uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre, insanlar uyudukları saatten iki saat önce uyumayı deneseler, elektrik tüketiminin azalarak 4.000 tondan fazla karbondioksit (CO2) emisyonunu atmosferden uzak tutmuş olacaklar.

Bilim insanları, günümüzde dünyayı saran salgın hastalık koronavirüs nedeniyle  uyku saatlerinin artması ile birlikte Türkiye’de elektrik tüketimi ve karbon emisyonunun nasıl etkilendiğine dair bir vaka çalışması yaptılar.

İTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Uzmanı Ercan İzgi, evlerde elektrik tüketiminin örneklerini inceleyerek, İTÜ Atmosfer Bilimi ve Hava Kalitesi Uzmanı Prof.Dr. Hüseyin Toros’un CO2 emisyonu incelemesi sonucundaki değişiklikleri birlikte değerlendirdiler.

Türk bilim insanlarımız, Türkiye’de saatte 100 watt elektrik kullanılan 38 milyon ev, iki saat öncesinde uyumuş olursa; günlük yaklaşık 4130 ton daha az CO2 emisyonu olacağını belirttiler.

İzgi ve Toros’a göre 100 watt varsayımsal bir rakamdır ve çeşitli değişkenler nedeniyle ortalama tüketimi yansıtmıyor olabilir. Ancak İzgi, çalışmalarının “ Erken uyuyarak daha az elektrik tüketen hane halkının CO2 emisyonu açısından hem ekonomik rahatlayacağı hem de çevreyi koruyacağı sonucuna varılıyor.” İfadesinde bulundu.

Toros,” Günlük faaliyetlerimizi mümkün olduğunca doğal gün ışığında yapmaya çalışırsak, yani aydınlatma evde gece daha az kullanılırsa, elektrik kullanımı ve buna bağlı olarak CO2 emisyonu azalacaktır.” açıklamasında bulunarak karbon emisyonlarını yavaşlatmanın aciliyetine dokunarak, emisyonlarla ilgili küresel ısınmanın ve ilkim değişikliğinin sürdürülebilirlik ve güvenliğin geleceğimizi riske attığını vurguladı.

Toros, “Atmosferdeki CO2 miktarı 20. Yüzyılda hızla artmaya başladı, son 800.000 yılda 1900 yılına kadar 300 ppm’nin (milyonda bir parça) altındaydı. 1880’de atmosferdeki CO2 miktarı 291 ppm iken, 2019’da %42 oranında artarak 412 ppm’e ulaştı ve bu artış Dünya’nın hızla değişmesine neden oldu.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2020, 07:03

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER