TEMA, patlayan atık havuzunun yakınındaki Giresunlularla konuştu: Ne sızıntısı, burası çevre felaketi

Giresun-Şebinkarahisar'da 18 Kasım'da patlayan atık havuzu çevresinde yaşayan Giresunlular, Çevre felaketi burası. Bütün havuz boşaldı. Su gece sabaha kadar aktı, hala sızıntı diyorlar.

TEMA, patlayan atık havuzunun yakınındaki Giresunlularla konuştu: Ne sızıntısı, burası çevre felaketi

TEMA Vakfı’ndan görevliler, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunda meydana gelen patlamadan sonra, bölgede yaşayan halkla konuştu.

Yöre halkı patlamaya yetkililer tarafından ‘sızıntı’ denmesine öfkeli olduklarını belirterek, “Ne sızıntısı? Çevre felaketi burası. Bütün havuz boşaldı. Su gece sabaha kadar aktı, hala sızıntı diyorlar” ifadelerini kullandı.

4 bin 500 tondan fazla kimyasal atık çevreye yayıldı

Yedikardeş Köyü sınırlarındaki NESKO Madencilik A.Ş.’ye ait kurşun, çinko, bakır ocağı ve zenginleştirme tesisinin ikinci atık barajındaki iç set, 18 Kasım’da yıkılmıştı. Patlayan atık havuzundan 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atık tesisin çevresinde bulunan dereye karıştı ve derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı‘na ulaştı. Yedikardeş Köyü‘ne ait bahçeler de kullanılamaz hale geldi.

Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci incelendiğinde kapasite artışı, atık havuzları ve zenginleştirme tesisleri için çoğunlukla ÇED gerekli değildir’ kararlarıyla keyfi şekilde büyüme sağlandığı ortaya çıktı.

TEMA Vakfı sosyal medya hesabından yaşanan çevre felaketiyle ilgili yaptığı paylaşımda “Giresunluların anlatacakları var” dedi.

Şirketin dosyasında yer alan bilgilere göre zenginleştirme flotasyon teknolojisi ile yapılırken, bu süreçte silikat, silis, çinko sülfat, sodyummetabisülfit, kireç, PolielektrolitSPP-508, Aerofloat 242, Metilizobutilkarbinol MIBC, sülfürik asit, kostik kullanılıyor.

Başka bir ifadeyle çöken atık barajında bu kimyasallar bulunuyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER