Shell Yönetim Kurulu’na Uyarı: “Mahkeme Kararına Uyun ve Emisyonlarınızı Azaltın”

Mahkeme, Shell’in CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019’a kıyasla %45 oranında azaltmasına ve buna hemen başlamasına karar vermişti.

Shell Yönetim Kurulu’na Uyarı: “Mahkeme Kararına Uyun ve Emisyonlarınızı Azaltın”

Friends of the Earth Hollanda (Milieudefensie), Shell Yönetim Kurulu’na bir mektup gönderirken, geçtiğimiz yıl Lahey’deki mahkemenin şirketin sergazı emisyonlarını azaltmasına yönelik kararının uygulanmasını talep etti. Mektupta, kurulun kararı uygulamama ve dolayısıyla insan haklarını ihlal etme konusundaki kişisel sorumluluğuna dikkat çekildi.

Bu konuda ilk kez bir yönetim kurulu hesap vermeye çağrıldı. Lahey’deki mahkemenin kararının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Shell, bilerek ve isteyerek kararı uygulamıyor.

Milieudefensie, bunun şirket ve yönetim kurulu için risk önemli bir risk yarattığını söylüyor.

Mahkeme, geçen Mayıs ayında Shell’in tüm CO2 emisyonlarını 2030 yılına kadar 2019’a kıyasla %45 oranında azaltmasına ve buna hemen başlamasına karar vermişti.

Milieudefensie’nin kampanya lideri Nine de Pater ise Shell’in tehlikeli iklim değişikliğine neden olmaktan vazgeçmesi gerektiğini söylerken, “İklim değişikliği insan yaşamını tehdit ediyor. Shell’in ne yapıp ne yapmadığı sorumlu kişiler tarafından belirlenir, bu yüzden Milieudefensie’in gözü onlarda. Yönetim kurulu, Shell’i kasıtlı olarak asla bedelini  ödeyemeyeceği potansiyel bir hasarla karşı karşıya bıraktığının farkında olmalı” dedi.

Açık İkaz

Mektup, kararı uygulamak için tam olarak ne yapılması gerektiğini bilen Shell Yönetim Kurulu’nu açık bir şekilde uyardı. Grup, Shell’in emisyonlarının mevcut politikalarla yeterince azalmayacağını, aksine artabileceğini belirtirken, daha fazla adım atmadan önce en erken 2023’te gerçekleşecek Temyizi kazanmak istiyor. Nine, “Shell’in tehlikeli iklim değişikliğini desteklediğine ve dolayısıyla insan hayatını tehdit ettiğine dair kanıtlar, geçen yılki karardan bu yana arttı. Bu nedenle Temyizi büyük bir güvenle bekliyoruz” diye konuştu.

Shell Hissedarlarını Yanlış Bilgilendiriyor

Mektup, Shell’in kararı uygulamak için neden yeterince eylemde bulunmadığını ayrıntılı olarak ortaya koydu. Milieudefensie, Shell’in aslında güçlü adımlar attığına dair iddiasının yanlış bir hikaye olduğunu duyurdu. Milieudefensie, şirketin CO2 emisyonlarının %95’i için mutlak azaltım hedefinin olmamasının ihmal olduğunu belirtirken, Shell planlarında yenilenebilir enerjiden çok çevreyi kirletmeye yatırım yapıyor. Nina, “Shell’in kendi planlarında bile kararı uygulama niyeti yok. Çok basit: Shell gelecekte var olmak istiyorsa daha az petrol ve gaz üretmeli ve satmalı” dedi.

Mektup ayrıca Shell’in en büyük ve en etkili hissedarlarına da gönderildi. Milieudefensie, mahkeme kararın uygulanmadığından hissedarların da haberdar olmasını ve bu eylemsizliğin yarattığı risklerin farkında olmasını istedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER