Portekiz kömür yakmayı sonlandıran dördüncü Avrupa ülkesi oldu

Portekiz'de kalan son kömürlü termik santral Pego, planlanandan on gün önce kapandı.

Portekiz kömür yakmayı sonlandıran dördüncü Avrupa ülkesi oldu

Portekiz’de ülkede kalan son kömürlü termik santrali Pego, planlanandan on gün önce kapandı. Böylece Portekiz, Avrupa’da kömür yakmayı sonlandıran dördüncü ülke oldu.

Ülke, 2017 yılında Bonn’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 23’üncü Taraflar Konferansı’nda (COP23) imzaladığı deklarasyon ile 2030 yılına kadar kömürden çıkacağını duyurmuştu.

Avrupa’da şu anda 21 ülke kömürden çıkmış veya kömürden çıkış planına sahip durumda. Belçika, Avusturya ve İsveç ise kömür kullanımını sonlandıran diğer üç Avrupa ülkesi.

‘Güzel bir örnek’

Europe Beyond Coal Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann “Portekiz, bir ülke bir kez kömürü bırakmayı taahhüt ettiğinde, aşamalı olarak çıkış hızının kaçınılmaz olarak nasıl hızlandığını gösteren mükemmel bir örnek” ifadelerini kullandı.

Gutmann açıklamasında “Yenilenebilir enerjiye geçişin faydaları o kadar harika ki bir kez başladıktan sonra kömürden mümkün olduğunca çabuk çıkmak mantıklı geliyor” dedi.

‘Biyokütle hatasına düşmemesini sağlamalıyız’

Kömürün korkunç ekonomik maliyetinin ve halkın iklim eylemi için gösterdiği arzunun Avrupa genelinde daha hızlı kömürden çıkışa neden olduğunu belirten kampanya direktörü, “Şimdiki zorluk, kamu hizmetlerinin kömürü ve doğal gazı sürdürülemez biyokütle enerjisi ile değiştirme hatasına düşmemesini sağlamak” dedi.

Pego’nun sahibi Endesa, iklim değişikliğini hızlandıracak ve feci net kesim uygulamalarına katkıda bulunacak bir hareketle 682 MW’lık santrali odun peletlerini yakmak için dönüştürmeyi düşünüyor.

Portekiz merkezli kar amacı gütmeyen ZERO’nun başkanı Francisco Ferreira ise “Kendimizi en büyük sera gazı kaynağımızdan kurtarmak adına Portekiz için çok önemli bir gün. Ancak, bir sonraki en kötü yakıta geçmek için kömürü terk etmek kesinlikle bir cevap değil. Bunun yerine, rüzgar ve güneşteki yenilenebilir enerji kapasitemizi hızla yükseltmeye odaklanılmalıdır” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER