'Kuzey Kutbu'nda hava kirliliğinden ağaçlar fotosentez yapamıyor'

Rusya’nın Kuzey Kutup bölgesindeki tayga ormanlarını kaplayan kirli havanın ağaçların fotosentezini yavaşlatarak bitki büyümesini engellediğine dikkat çekildi.

'Kuzey Kutbu'nda hava kirliliğinden ağaçlar fotosentez yapamıyor'

Rusya'nın Kuzey Kutup bölgesindeki tayga ormanlarını kaplayan kirli havanın ağaçların fotosentezini yavaşlatarak bitki büyümesini engellediğine dikkat çekildi.

Sibirya Federal Üniversitesi Matematik ve Bilgi Teknolojileri Bölüm Başkanı Vladimir Şişov, TASS ajansı ile söyleşisinde, bölgedeki sisin sebebinin endüstriyel emisyonlar, volkanik patlamalar ve büyük orman yangınları gibi doğal faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti.Şişov, aerosol ağırlıklı hava kirleticilerin çok yükseğe çıkarak, kısa süre içinde ekvatordan kuzey kutbuna ulaşabildiğini söyledi. 
 
Endüstiyel emisyonların öncelikle Güneydoğu Asya'daki işletmeler, ayrıca Kuzey Amerika ve Avrupa'daki işletmeler nedeniyle oluştuğuna işaret eden Rusya Bilimler Akademisi öğretim görevlisi Aleksandr Kirdyanov, Kuzey Kutbu'nda ise hava kirliliğine yol açan işletmelerin sayısının fazla olmadığı bilgisini verdi.
 
Tayga ormanlarının büyümesindeki yavaşlamanın küresel ısınma süreciyle çeliştiğini belirten bilim insanları, teoride, hava sıcaklığındaki artışın kuzeydeki ağaçlarının büyümesini tetiklemesi gerektiğinin, ancak hava kirliliği nedeniyle bu durumun tersine döndüğünün altını çizdi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER