İklim Değişikliği Akıl Sağlığımızı Bozuyor!

Yapılan bir araştırmaya göre etkilerini gün geçtikçe daha sık ve yoğun bir şekilde hissettiğimiz iklim değişikliği zihinsel sağlığımızı da tehdit ediyor. Çalışma, daha yüksek sıcaklıklardaki deneyimlerin ve ilave yağışların doğrudan daha zayıf ruh sağlığı ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

İklim Değişikliği Akıl Sağlığımızı Bozuyor!

Küresel iklim değişikliği gezegenimizi radikal bir şekilde değiştiriyor. Etkileri zaten görüyoruz: Sıcaklıklar artıyor, yağış düzenleri değişiyor, kasırgalar daha yoğun şekilde gerçekleşiyor, kuraklıklar daha sık görülüyor. Bu değişiklikler, yaşamlarımızı nasıl sürdürdüğümüzü bütünsel olarak yeniden belirleyecek. Ancak bu değişiklikler sadece fiziksel sağlığımızı etkilemekle kalmayacak gibi. Geçtiğimiz aylarda yayımlanan bir araştırma akıl sağlığımızın da şimdiden tehlike altında olduğuna dikkat çekiyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences da (Ulusal Bilimler Akademisi Bildirisi) yayımlanan bu çalışmada bilim insanları, iklim değişikliğinin etkilerinin zihinsel sağlığa zarar verdiğine dair deneysel kanıtlar sundular. Araştırma kapsamında 2 milyon rastgele örneklenmiş ABD’li üzerinde toplanan veriler değerlendirildi. Çalışma, daha yüksek sıcaklıklardaki deneyimlerin ve ilave yağışların doğrudan daha zayıf ruh sağlığı ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu. İnsanlar bu unsurlara maruz kaldıkça durumları da o derece kötüleşiyor. Bilim insanları bu durumun önemli bir faktör olduğunu belirtiyorlar çünkü iklim değişikliğine bağlı olayların önümüzdeki yıllarda daha sık ve yoğun hale gelmesi bekleniyor.

Çalışmanın ortak yazarı ve MIT Media Lab’de görevli bilim insanı Nick Obradovich konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “Makalemiz, iklim değişikliğinin günlük insan ruh halini etkileyerek intihar gibi ağır sonuçlara neden olabileceğine dair kanıtlarla birleştirildiğinde, sıcağa maruz kalmanın ortalama olarak zihinsel sağlık sonuçlarını kötüleştirdiğine dair daha fazla kanıt sunuyor”.

Obradovich ve ekibi elde ettikleri verilerden ayrıca, kadınların ve düşük gelirli bireylerin, aylık sıcaklıklar ile ruh sağlığı arasındaki bağlantıdan en çok etkilenen kesimler olduğunu belirledi. Çalışmaya göre düşük gelirli katılımcılar ve kadınlar, aynı yüksek aylık sıcaklıkta, en yüksek gelirli yetişkinlere ve erkeklere göre %60 oranında daha fazla zihinsel sağlık sorunları yaşıyorlar.  İklim değişikliği ile zihinsel sağlık sorunları arasındaki ilişki daha fazla çalışılması gereken bir korelasyon olarak görülüyor ancak şimdilik Obradovich, sıcaklığın “uyku, günlük ruh hali, fiziksel aktivite oranları, sıcaklığa bağlı hastalıklar veya bilişsel performans üzerinde” etkisi olabileceğini söylüyor. Gezegen ısınmaya devam ederken, işlerin daha da kötüleşmesi oldukça muhtemel.

Obradovich de buna değinerek, “Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin üzerindeki aralığa doğru götürürsek ruh sağlığı da dahil olmak üzere insan refahı üzerindeki etkileri felaket olabilir” diyor.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2019, 15:23

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER