İklim Krizi Yeni Çatışmaları Körüklüyor

Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) dünyada etkisi giderek daha çok hissedilen iklim krizinin gelecek 10 yıl içerisinde dünya barışı için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini açıkladı.

İklim Krizi Yeni Çatışmaları Körüklüyor

Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün (IEP) yayınladığı yıllık küresel barış raporuna göre, iklim krizi sebebiyle azalan doğal kaynaklar, bunun sonucunda gerçekleşmesi olası kitlesel göçler, ülkeler arasında yeni ihtilaf ve çatışmalara sebep olabilir.

Küresel ısıtma sebebiyle 1 milyar insanın iklim krizinden etkilenmesi muhtemel yüksek riskli bölgelerde olduğu vurgulanan raporda, bu kişilerin yaklaşık %40’ının halihazırda çatışmaların ve sorunların devam ettiği ülkelerde bulunduğu da kaydedildi.

Kıtlık, Afetler ve Kitlesel Göçler

Raporda, özellikle hızlı iklim değişiklikleriyle ortaya çıkabilecek kıtlık, doğal afet ve kitlesel göçler gibi etmenlerin ülkeler arası çatışmaları artırabileceği vurgulandı. IEP Yönetim Kurulu Başkanı Steve Killelea, raporla ilgili olarak “Barış içinde bir dünyaya sahip olmadığımız sürece, sorunlarımızı çözmemiz için gereken güven ve işbirliği seviyelerini yakalamak mümkün olamayacak” ifadelerini kullandı.

Dünya Kaynakları Enstitüsü Genel Müdürü Manish Bapna da iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı sorunların dünya barışı için artan bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi. 2018 yılında Küresel Barış Endeksi’nde iç barışı sağlama konusunda 149. sırada olan Türkiye üç sıra gerileyerek bu yıl 152. sırada yer aldı.

Türkiye, iç savaşın sürdüğü Sudan’dan bir puan geride yer aldı.

İzlanda, Barış Sıralamasında Birinci

Endekse göre durumu en kötü ülke ise Afganistan. Listede iç barışı en iyi sağlayan ülke ise İzlanda oldu. Rapora göre şiddet dünya genelinde 12 milyar 500 bin euroya mal oluyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2019, 17:14

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER