900 yıllık Küçük Saray da su altında kaldı

900 yıllık Küçük Saray da su altında kaldı

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan tarihi Hasankeyf'te tarihi alanlar, koruma adı altında "enjeksiyon" yöntemiyle betonla kaplandı. Onlarca mağara betonla kapatılırken, Raman Dağı'ndan getirilen kireç özelliğine sahip kaya parçaları ile kale duvarlarının etrafı betonla örüldü. Alındığı ileri sürülen önlemlere rağmen koruma altında olan 900 yıllık Küçük Saray sızması sonucu suya gömüldü. 

EYYUBİLERE AİT 

Eyyubiler dönemine ait yaklaşık 900 yıllık tarihi bulunan Küçük Saray’ı su basması ile birlikte durumun Kültür Bakanlığı’na bildirilmesi üzerine saray ve çevresinde inceleme başlatıldı. Edinilen bilgiye göre, suyun betona gömülen kısımlardan sızdığı belirtildi.

KAYA PARÇALARI 

Küçük Saray'a sızan baraj sularının Şap Vadisi tarafından sızmış olabileceği tahmin edilirken, bu alanın Raman Dağı eteklerinde getirilen kaya parçaları ile doldurulduğu ve burada çökmeler meydana geldiği kaydedildi. 

ZARAR BİLİNMİYOR

Küçük Saray ve Saha Vadisi'nde meydana gelen su sızmalarını yerinde kontrol ettik. Su sızması gözle görülürken, saray etrafında ise yetkililerin su tahliye işlemleri devam ediyor. Bakanlık yetkililerinde incelemelerde bulunduğu ifade edilirken, sarayda zarar oluşup oluşmadığı konusunda ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.

TEHLİKE VAR MI?

Barajda yaşanan su sızmasının nedenleri arasında kayaların yapısı yer alırken, dolgu malzemesi olarak kullanılan kireçli taşların su sızdırması durumunda daha büyük tehlikeler meydana gelebileceği ifade ediliyor.

Geçen yıl Saha Vadisi’nin iç kısımlarında yağmur suları, kaya parçaları nedeniyle nehre ulaşamadığı için su birikintisi meydana gelmiş ve sular uzun bir süre sonra kayaların arasından sızarak El-Rızk Camii çevresinden nehre ulaşmıştı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER