Yasak bitti çöp doldu

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler sayesinde doğa kendini yeniledi. Yeni normal yaşam ile Antalya’da falezlerin üstü ve denizin altı bir haftada çöplüğe döndü

Yasak bitti çöp doldu

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 'Yeni Normal Yaşam'a geçiş Antalya'ya yaramadı. Tedbirlerin kaldırılması ile falezlerin üstü ve denizin altı insan eliyle bir haftada kirletildi. Uzun süredir evde kalan vatandaşların akınına uğrayan Falez 2 parkı dolup taştı. Şehrin en güzel manzaralarının izlendiği doğal teras özelliği taşıyan parktan pandemi sürecinde uzak kalanlar piknik yaptı, yiyecek ambalajı, alkol şişesi, pet şişe ve naylon gibi çöpleri parkın içine bıraktı. Falezler adeta gizli çöplüğe dönüştü.

DENİZ MANZARALI ÇÖPLÜK
Sokağa çıkma kısıtlaması ve parklara giriş yasağı süresince doğa kendini tazeledi. Ancak, kısıtlamaların kalkması ile kimi vatandaş çimlere otururken kimisi ise sosyal mesafeyi yok sayarak banklara oturdu. Parka gelen vatandaşların hemen hepsinin manzara eşliğinde piknik yaptığı görüldü. Yiyecek içek malzemeleri çöp kutularını yerine ya parkın içine bırakıldı yada demir korkulukların arka tarafında falezlere atıldı. Denize nazır çöplük ortaya çıktı. SABAH Akdeniz'in sık sık gündeme taşıdığı Falez 2 parkındaki çöp manzaraları bu kez de değişmedi.

KİLOLARCA PLASTİK ATIK
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu İl Temsilcisi İsa Alemdar ile birlikte falezlere dalış yapan dalgıçlar, su altındaki kirliliği görüntüledi. Su altı film yapımcısı Alican Abacı tarafından çekilen görüntülerde, plastik atıklar, şişeler, gemi ve teknelerde kullanılan tek kullanımlık eşyaların yanı sıra, otomobil lastikleri ve birçok çöp kamera kadrajına girdi. Su altını temizlemek için art arda dalış gerçekleştiren Alemdar ve ekibi, kilolarca plastik atığı denizden çıkardı.

SU ALTINDA ÇÖP DAĞI
İSA Alemdar, "Koronavirüs salgını başladığından bu yana insanlar evlerinde. Haliyle tek kullanımlık plastik malzemeler bir şekilde denize ulaşıyor. Su altından topladığımız atıkların yüzde 100'ü plastik atık. Pandemi sürecinde doğa dinlendi, doğa kendine geldi deniliyor. Fakat su altına bu atıklar bir şekilde ulaşıyor ve orada doğal yaşamı tehdit ediyor. Tek kullanımlık ürünler arttı. Bunun en çarpıcı görünümünü su altında görüyoruz" dedi. Temizlik çalışmasını görüntüleyen Abacı ise, "Deniz tabanı çöp tarlası gibi. Hepsi insan eliyle buraya ulaştırılmış. Plastik su şişeleri arasında yüzmeye çalışan balıkları da görüntüledim. İçler acısı bir durum" şeklinde konuştu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER