Uzayda oluşan çöp birikintisi uydulara zarar verebilir

Uzmanlara göre uzayda çöp birikintisi yüzünden pek çok uydu tehdit altında. Uzayda çöp birikintisi sorunu uydular için tehlike saçıyor.

Uzayda oluşan çöp birikintisi uydulara zarar verebilir

Warwick Üniversitesi gökbilimcileri, uzaydaki enkazlar yüzünden uyduların mevcut ve gelecekteki operasyonları için tehdit altında olduğunu söylüyor. Gezegen yörüngesinde yüzen uzay çöpleri; iletişim, navigasyon ve hava durumu izleme için gerekli olan uydulara zarar verebilir.

Gökbilimciler jeosenkron yörüngesindeki nesneler üzerinde bir araştırma yaptılar ve tespit edilen kalıntıların yüzde 75'inden fazlasının daha önce uydu kataloglarına kaydedilmediğini buldular. Bu, yörüngede şu anda takip etmediğimiz ve aktif uydular için risk oluşturabilecek önemli miktarda çöp birikintisi olduğunu gösteriyor.

Uzayda çöp birikintisi sorunu tehlike saçıyor

Uzayda çöp birikintisi sorunu günümüzde kullanılmayan eski uydulardan veya daha önceden atılan roketlerin ekipmanları gibi araçların parçalanmasından kaynaklanıyor. Bu nesneler yüksek hızlarda hareket ediyor olabilecekleri için gökyüzünde kalıntı haline gelmiş lekeler bırakabilirler.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER