Türkiye'nin tek kadın "Kar Leoparı"

Eski Sovyetler Birliği döneminin toprakları arasında bulunan 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanan dağcılara “Kar Leoparı” unvanı veriliyor. Bu unvan tüm dünyada geçerli ve dağcılık sporu için oldukça önemli olarak kabul ediliyor.

Türkiye'nin tek kadın "Kar Leoparı"

Esin Handal, Kar Leoparı ünvanı alan ilk kadın Türk Dağcı

Türkiye’de bu unvanı sadece Nasuh Mahruki 25 yıl önce almıştı. 25 yıldır bu projeyi bitirebilen (yani dünyanın en soğuk dağı olan Popeda dağına çıkabilen) ilk kadın Türkiye’den çıktı.

Kar Leoparı ünvanı İçin Tırmanılması Gereken 5 Dağ arasında sonuncu dağ olan Pobeda Dağı‘na 3 Türk Dağcı ulaştı. Pobeda Dağı‘nın bir diper adı da Jengish Choqusu‘dur. Kırgızistan toprakları içerisinde bulunan dağın zirvesine ilk tırmanış 1956 yılında Vitaly Mikhaylovich Abalakov ve ekibi ile birlikte yapılmıştır.

Yüksek irtifa dağcılığında Orta Asya’nın en zor dağı olarak da bilinen Pobeda Dağı  yaklaşık 7439 metre yüsekliktedir. Pobeda dağına tırmanan 3 dağcı başarı ile zirveye ulaştılar.  Bülent Çınar, Esin Handal ve Kayıhan Özgür Keskin den oluşan dağcı ekibi Pobeda Dağı’nın zirvesine çıkma başarısını gösterdiler. Bu tırmanışla birlikte; Bülent Çınar ve Esin Handal, “Kar Leoparı” ünvanı almış oldular.

Bülent Çınar, Kar Leoparı unvanı alan 2. erkek Türk Dağcı ünvanını almış oldular.

Kar Leoparı ünvanı nedir

Eski Sovyetler Birliği döneminin toprakları arasında bulunan 7000 m den yüksek 5 dağa tırmanan dağcılara “Kar Leoparı” ünvanı verilmektedir.

Kar Leoparı için çıkılması gereken 5 Dağ

Eski Sovyet Birliğinin 7000m üzeri 5 dağları: Korzhenevskaya Dağı (7105 m), Lenin Dağı (7134 m), Khan-Tengri (7010 m), Pobeda Dağı (7439 m) ve Komünizm Dağı (7500 m) bu dağlara tırmanış gerçekleştirerek Kar Leoparı ünvanını alabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2019, 10:50

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER