Trabzon'da sel riski altındaki 446 yapıda yaşıyorlar

Karadeniz'de altı kenti kapsayan İklim Değişikliği Eylem Planı çerçevesinde, Trabzon'da geçen yıl dere yatakları ve eğimli arazilerde 446 riskli yapı tespit edildi. Yıkım süreci devam eden yapılarda bölge halkı, tehlikeye rağmen yaşamını sürdürüyor.

Trabzon'da sel riski altındaki 446 yapıda yaşıyorlar

Karadeniz'de, 2 yıl önce deniz suyu sıcaklığının yıllık ortalamaların üzerinde olduğu tespit edildi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklığı ile ısınan suyun yükselerek, atmosferin dengesini bozduğu, oluşan lokal şiddetli yağışlarla can ve mal kayıplarına neden olan sel ile heyelanlara yol açtığı belirlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu tespitler üzerine geçen yıl Trabzon, Rize, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun'u kapsayan 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı hazırladı.

1950 RİSKLİ YAPI TESPİT EDİLDİ

Eylem planı kapsamında; bölgede 19 bin akar dere, 131 bin kuru dere ile 1430 kilometre yol ağı üzerinde inceleme yapıldı. İlk etapta, dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan 1950 binanın acil taşınması gerektiği belirlendi. Trabzon'da ise dere yatakları ve yamaçlarda 446 riskli yapı tespit edildi. Bölgede riskli binalarda yaşayan 2000’den fazla aile, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek yeni konutlara taşınacak.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER