Volvo Cars üretim ağını iklim nötr haline getirme hedeflerini gerçekleştiriyor

Volvo Cars, fabrikanın kullandığı elektrik ve ısınma nedeniyle atmosfere salınan sera gazı emisyonunda net bir artış kaydetmediğinde, o üretim sahasını tamamen iklim nötr olarak kabul ediyor.

Volvo Cars üretim ağını iklim nötr haline getirme hedeflerini gerçekleştiriyor

Volvo Cars, 2025 yılına kadar küresel üretim ağını iklim nötr haline getirme hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı.

Şirket, İsveç'teki Torslanda fabrikasının - kendi tesisleri arasında - tamamen iklim nötr statüsüne ulaşan ilk otomobil üretim tesisi olduğunu duyurdu. Genel olarak bakıldığında Torslanda'nın bu statüyü elde eden ikinci tesis olduğunu görüyoruz. Zira İsveç'teki Skövde motor fabrikası 2018 yılında iklim nötr hale gelmişti.

Torslanda fabrikası Volvo Cars'ın faaliyetteki en eski tesisi. Aslına bakılırsa fabrika elektrik tüketimi konusunda 2008 yılından bu yana iklim nötr. Öte yandan artık ısınma konusunda da iklim nötr hale geldi. Fabrikanın ısınmasının yarısı biyogazdan sağlanırken, diğer yarısı da büyük oranda endüstriyel atık ısıdan elde ediliyor.

Torslanda, iklim nötr olmanın yanı sıra kullandığı enerji miktarını da sürekli azaltıyor. Yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında yapılan operasyonlardaki iyileştirmeler yıllık bazda neredeyse 7,000 MWh enerji tasarrufu yapılmasını sağlamış. Bunun da İsveç'teki 450'den fazla evin yıllık enerji kullanımına eşit olduğu belirtiliyor.

Önümüzdeki yıllarda Volvo Cars bunu daha da geliştirmek istiyor. Fabrikanın aydınlatma ve ısınma sistemleri gibi alanlarda yapılacak verimlilik iyileştirmeleriyle 2023 yılı itibariyle yıllık 20,000 MWh enerji tasarrufu yapılabileceği düşünülüyor.

Volvo Cars'ın karbon ayak izini sıfırlama konusundaki atılımları tesislerle sınırlı değil. Şirket, 2030 yılı itibariyle ürün gamını tamamen elektriklendireceğini açıklamıştı.

Volvo Cars, fabrikanın kullandığı elektrik ve ısınma nedeniyle atmosfere salınan sera gazı emisyonunda net bir artış kaydetmediğinde, bir üretim sahasını tamamen iklim nötr olarak kabul ediyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER