Nobel Barış Ödülü'nün önde gelen adayları açıklandı

2021 Nobel Barış Ödülü için aday gösterme süreci bugün doluyor. Reuters ajansı, kazanacak kişiyi ödül göstermeleriyle tanınan Norveçli milletvekilleri arasında anket yaptı. Norveçli parlamenterlerin gösterdiği adaylar arasında, DSÖ ve COVAX aşı programı, Greta Thunberg ve ifade özgürlüğü öne çıktı.

Nobel Barış Ödülü'nün önde gelen adayları açıklandı

Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki 'favori' adayları arasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve yoksul ülkelerin de Covid-19 aşılarına eşit erişimini hedefleyen COVAX programı da bulunuyor. Reuters ajansının araştırmasına göre, ifade özgürlüğü kavramı, iklim eylemcisi Greta Thunberg ve Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalni de önde gelen adaylar arasında.

NORVEÇLİ VEKİLLERİN 'TAHMİNİ' TUTUYOR!

Nobel Ödüllerinin kazananlarını belirleyen Norveç Nobel Komitesi, esasında adayları resmen açıklamıyor, bu konuda yorum da yapmıyor. Ancak dünya çapındaki parlamento üyeleri ve eski ödül sahipleri gibi binlerce kişi, Nobel Ödülleri için her yıl kendi adaylarını gösterebiliyor ve bu isimleri kamuoyuyla paylaşabiliyor. Bu yılki aday gösterme süreci bugün son bulurken, Reuters ajansı da yıllardır 'kazanacak' kişileri aday göstermeleriyle tanınan Norveçli parlamento üyeleri arasında anket yaptı.

GRETA THUNBERG, NAVALNİ VE BELARUS'TAKİ EYLEMCİLER

Ankete göre, Thunberg ve kurduğu 'Gelecek için Cuma Günleri' hareketi bu yıl da 'iklim krizine karşı sesini en güçlü yükseltenler' olarak Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve COVAX programı da Norveçli vekillerin adayları arasında yer aldı. Norveçli eski bakan Ola Elvestuen'in Rus muhalif Navalni'yi 'barışçıl gösteri girişimleri' için aday gösterdiği, Belarus'taki seçim sonuçlarına karşı eylemleri örgütleyen üç kadın siyasetçinin de bir başka Norveçli vekil tarafından aday gösterildiği belirtildi. 

ÇOK SAYIDA GAZETECİ ADAY GÖSTERİLDİ

Reuters'ın araştırmasına göre, bu sene Norveçli vekillerin adayları arasında, insan hakları, bilgi ve ifade özgürlüğü kavramları ile bu hakları savunan kuruluşlar da yer aldı. Buna göre, sığınmacıların haklarını savunan Macar Helsinki Komitesi, Polonya'da sivil hakları savunan yargıçların kurduğu IUSTITIA, Gazetecileri Koruma Komitesi, Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun eski çalışanlarından Zineb el Rhazoui, Hong Kong merkezli internet sitesi Hong Kong Free Press, AB merkezli Uluslararası Veri Doğrulama Ağı ve Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER