Uzay çöpleri tehlike yarattı!

Uzay çöpleri bu kez uluslararası uzay istasyonuna tehlike yarattı. Uluslararası uzay istasyonunda kargo ve personel mekiklerini ana modüle demirlemek için kullanılan robotik kol, uzay enkazı parçasının çarpması sonucu hasar gördü.

Uzay çöpleri tehlike yarattı!

Dünyanın yörüngesinde bulunan uzay çöpleri, uluslararası uzay istasyonunda tehlike yarattı. Uluslararası uzay istasyonunun kargo ve personel mekiklerini ana modüle demirlemek için kullanılan robotik kolu, uzay enkazı parçasının çarpması sonucu hasar gördü. Kanada Uzay Ajansı'nın ürettiği ve operasyonlarını uzaktan yürüttüğü "Canadarm2" adı verilen robotik kolun dirsek kısmında 35 santimetre çapında bir delik açıldı. Yapılan analizlere göre hasar, kolun performansını etkilemeyecek.

Radar takip sistemlerinden elde edilen verilere göre, dünya yörüngesinde 10 santimetreden büyük yaklaşık 23 bin insan yapımı nesne kontrolsüz dolaşıyor. Aşamalı fırlatma roketlerinin geride bırakılan kısımları, uydu ve teleskoplardan kopan parçalar, yörüngede çarpışan yapay cisimlerin kalıntıları ve hatta uluslararası uzay istasyonunda görevli astronot ve kozmonotların uzay yürüyüşleri sırasında düşürdükleri şeyler yörüngedeki enkaz yığınına ekleniyor.

Saatte 35 bin kilometreyi aşan hızlarda hareket eden irili ufaklı nesneler, aktif durumdaki uydu ve araçlara zarar verme olasılığının yanı sıra uluslararası uzay istasyonunda görev yapan astronot ve kozmonotlar için de hayati tehlike yaratıyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER