5G sağlımızı ve güvenliğimizi nasıl tehdit ediyor?

5G'nin dünyada kullanımının artmasıyla birlikte oluşabilecek sağlık sorunlarına dikkat çekilmeye devam ediliyor.

5G sağlımızı ve güvenliğimizi nasıl tehdit ediyor?

Teknoloji dünyasının odağında 5G teknolojisi var. Güney Kore, 5G’yi kullanmaya başlayan ilk ülke oldu. Aralık ayında ticari cihazların kullanımına sunulan 5G, bugünden itibaren dört şehirde Samsung Galaxy S10 5G için aktif oldu. Yıl sonuna doğru genel kullanıma sunulması planlanıyor.

ABD ise 5G’ye henüz geçiş yapamadı. ABD'li mobil operatör Verizon, dört şehirde 5G'ye geçiş yaptığını duyurmuştu fakat 5G teknolojisinin standartlarını belirleyen belirleyen 3GPP kuruluşu Verizon’un şebekelerinin 5G’ye uyumlu olmadığına karar verdi. 

Belçika'da 5G çalışmaları durduruldu 

Pek çok ülke 5G teknolojisine geçmek için hevesli olsa da bazı Avrupa ülkeleri 5G’ye şüpheli bir şekilde yaklaşıyor. Bu şüphenin bir numaralı nedeni ise radyasyon tehlikesi. Çeşitli teknoloji firmaları ve bilim insanları, 5G teknolojisinin yaydığı radyasyon miktarının insan sağlığı için tehlikeli olacağını belirtiyor.

Yaydığı radyasyon miktarına dikkat çekmek için hakkında çok sayıda eylemin dahi yapıldığı 5G teknolojisine ilk rest Belçika’dan geldi. Hükümet, geçtiğimiz Temmuz ayında operatörler ile bir anlaşmaya varmıştı. Bu anlaşmaya göre 2020 yılında Brüksel’de 5G şebekesinin kullanıma sunulması amacıyla radyasyon kuralları esnetilmişti.

Çevre Bakanı Celine Fremault, bu kararı bu hafta geri çekti. Bakan Fremault, 5G şebekesi için hizmet veren antenlerden yayılan radyasyon miktarının tespit edilemediğine dikkat çekti. Fremault, "Brüksel halkı kobay değildir. İnternetin hızlanması için halkın sağlığını riske atamam." dedi. Baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyon miktarı için Brüksel'de 6 volt/metre limiti bulunuyor. Bu limit, başkentte 4G üzerinden hızlı internet sağlanması konusunda operatörleri zor durumda bırakmıştı. Türkiye’de 5G için ilk etapta 6 GHz değerinin altında, 2,4 GHz değerinin üstünde frekanslar kullanılacak. BTK'nın bu frekanslar için belirlediği limit değer 15 volt/metre.

5G teknolojisi zararlı mı?

Beşinci nesil mobil ağ ya da kısa adıyla 5G, yüksek frekans ve yüksek bant genişliği kullanıyor. 28 ile 100 GHz arasında frenkanslarda çalışıyor. Yüksek frekanslı 5G sayesinde 10 Gbit hızda ve çok düşük gecikmeye sahip internet sağlanabiliyor. Bu sayede uzaktan ameliyat yapılabilecek, araba sürülebilecek.

5G teknolojisinin yüksek hızda ve düşük gecikme ile internet sunabilmesi için yüksek frekanslı dalga boyları kullanılıyor. Bu dalga boyları, düşük frekanslı olanlardan daha fazla enerjiye sahip. Üstelik dalganın uzunluğu kısaldığı için daha fazla anten yerleştirmek gerekiyor. Yaklaşık olarak her 150 metrede bir baz istasyonunu güçlendirici antenler kullanmak gerekecek. Bu da şehrin içerisinde her yerde antenler görmemize neden olacak. Antenlerin sayısındaki artış, düşük frekanslı radyo dalgalarında artışa neden olacak ve vücudumuzun bu dalgalardan olumsuz etkilenme ihtimali artacak. Bilim insanları, 5G’nin yaydığı radyasyonun insan DNA’sına zarar vereceğini ifade ediyor.

5G teknolojisi ile birlikte nesnelerin interneti ciddi ölçüde büyüyecek. Akıllı ev, akıllı otoyol, akıllı şehirlerlere ek olarak süt kartonları, saç fırçaları hatta bebek bezleri bile internete bağlanabilir olacak. Bu da satın aldığımız neredeyse her şeyde anten ve mikroçip bulunmasına neden olacak.

5G şebekesinin yaydığı frekansların zararı hakkında rapor hazırlayan International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), yüksek frekansa maruz kalmanın insan sağlığına ciddi etkileri olacağını savunuyor. 5G ile birlikte hayatımıza girecek yüksek frekansların bu sorunu tetikleyeceği belirtiliyor.

5G’nin yaydığı radyasyonun incelenmesi gerektiği yönünde ortak bildiri yayınlayan 250 bilim insanı ise 5G ile birlikte insan ve hayvan sağlığının tehlikeye gireceğini savunuyor. 5G çalışmalarının durulması kararını destekleyen için change.org benzeri bir site açıldı. 5GSpaceappeal.org ismindeki bu sitede Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve tüm ulusların hükümetine açık çağrıda bulunuluyor. 5G'nin zararları üzerine hazırlanan itiraz dilekçesinin Türkçe çevirisine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER